Monday, July 29, 2013

20 Ramadhan 1434

alhamdulillah, sekejap je kan dh 20 Ramadhan...ms berlalu dgn pantas....rs mcm lama plak xupdate...nak kata bz tu xla...tp sejak blk dr KK, mcm2 benda nk buat...kemas rumah ckit2...tp bila dh kemas, sepah blk...tu keje budak2 khair tu la...huhuhu sabo je la nana....dh nama rumah ada budak kecik, mmg mcmtu la...hampir 24jam rumah ni bersepah dgn mainan...kalo xnak ada mainan sepah2, jgn belikan mainan...btul x?hahahaha...aku gak yg terkena...redha je la....

Ramadhan kali ni, aku byk sgt dpt berita yg agak sedih...mula2 tu, dpt tau FIL jatuh motor...alhamdulillah, xde apa2 yg cedera...xmcm ayah aku dulu, jatuh motor, motor hempap badan..jari kelingking terus patah...sebulan gak la berbalut.... lepas dpt berita ttg FIL, berita dr kg plak aku terima...dua pupu ku pulang ke rahmatullah kerana jatuh dlm bilik air masa nk sahur....aku dh lama xjumpa arwah....last jumpa ms sblm aku kahwin rasanya la....arwah ni ada kembar xseiras....

lepastu, aku diberitahu akak aku plak kena cycst...haisshhh risaunya aku...dan berita terbaru yg aku dpt jumaat lepas ms hr nuzul quran, adik aku, nini accident...dia naik bas express dr skudai nk menuju ke perak.. accident mlm lbh kurang pukul 12 di highway yong peng-pagoh....bas tu xlanggar apa2 cuma tersasar n hampir masuk gaung...alhamdulillah tiada kemalangan jiwa tapi ada gak yg patah2 katanya....nini plak berguling dr seat smpi ke depan..kepala terhantuk apa dia xtau sbb gelap kan...n smpi skang kepala dia masih skt...dh bape kali muntah2 katanya since accident tu....ni pun ms aku tulis ni dia masih ada dlm wad...doakan adik ku yg sorang tu xde apa2 ye...


ni badak berendam...saja2 la nk test buat...dh lama teringin nk mkn ni sejak pregnantkan khabir dulu...tp xkesampaian nk mkn sbb malas nk buat...ni bru ada mood nk buat...rupanya susah gak nk buat 'badak' tu...dohnya lembik ke aku yg salah buat? saiz mmg godang abis la....tp bila dh mkn mmg speechless...sedap sgt2...abg pun kata sdp n dia kata mmg kena buat lg ni...dia nya rasa mcm koci abg kata...hehehe


mood raya dh tiba...ni 2nd trip nya...1st trip hr tu dh basuh baju jln utk anak2...2nd trip basuh baju melayu n kurung plak...warna warni...sidai dlm rumah je...konon xmau kena matahari kan...nnt pudar...hahahaha


k, ni menu iftar semalam (19 Ramadhan 1434)....pg smlm g pasar..igtkan nk cri ikan merah, skali size besar2 la plak...hmmm cancel la....jalan2 terjumpa pari....buat asam pedas pari pun sdp gak ni, kebetulan bru je beli jeruk sayur tu...stdby je dlm esbok tu....terus beli sekilo pari tu....blk pasar, terus je prepare bahan2 n masak terus...mls nk tggu ptg...cuma bendi tu je aku masukkan kemudian...nk berbuka baru masukkan....nyam nyam...sdp... abg kata ni la menu plg sdp sepanjang puasa kali ni...hehehe...jantung tu amik kat blkg umah je...just celur n cicah dgn sambal belacan...telur dadar tu wat syarat nk suruh adam mkn skali...

hr ni mcm nk start buat kuih raya...tp xtau la nk wat kuih apa...hahahaha...kita tgk je la nnt ye...

2 comments:

3uri@ni said...

Abis nini bila boleh kuar wad tu? Mujur takde apa2 eh...

Aku dah basuh baju raya ari tu, ni tgh nak gosok je ni. Baju laki ngan anak dah siap gosok, baju sendiri je tak setel lagi, nak jahit manik lagi, kihkihkih
Aku mmg kalu balik kg, seme baju nak gosok aku suka gosok siap2. Kang balik kg rilek sket.

Aku sekali pun tak buat asam pedas bulan posa ni, risau sbb ari tu baba naurah sakit perut 2-3 ari gak, masa baru balik dari Johor ari tu, jadi dia dah takut nak makan pedas2. Tu yg kalu wat nasi goreng kamgpung ke, pedas manja2 je.

Nana Zack said...

xtau lg zue...dia kata tggu result scan dulu...nsb baik dia xde cedera apa2 sbb dia kata penumpang sebelah dia siap muka berdarah sbb terhantuk cermin agaknya...n mujur dia xduduk single seat sbb yg duduk ctu lg teruk...

aku tgh duk pikir2 ni nk gosok dulu ke x...ye la, kang masuk beg renyuk blk...tp kalo dh kt kg tu, mlsnya nk menggosok...huhuhu

asam pedas aku tu lgsg xpedas zue...sbb pki lada giling yg dh siap blend...org labuan mmg xmkn pedas agaknya...tu yg aku buat sambal belacan pedas ckit..alhamdulillah, setakat ni mkn pedas2, perut masih robust..hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...