Thursday, October 29, 2009

pasport...

hari ni xde apa2 aktiviti..abg still mc lg hr ni... so, smentara ada masa ni, abg ajak g setelkan hal pasport... ms mula2 smpi KK dulu, pegawai imigresen yg cek kat situ arahkan aku ngan adam kena wat pasport utk local memandangkan aku akan menetap di sini...xpnh plak aku tau sblm ni kalo kte pindah ke sabah @ sarawak kena wat pasport...so ms tu, aku ngan adam cuma diberi tempoh 3 bln je la utk setelkan hal ni....maknanye selama ni aku duk sabah xde "PR SABAH" la...keh keh keh... a.k.a pendatang asing ke? hahahaha...... mcm abg plak, dia xkena sbb abg mmg diarahkan tukar keje kat sini...

pg td kul 10 lbh bru kuar umah....skali bila smpi kat imigresen, punye la rmi manusia kat sini....hoohohoho penat wei nk menunggu....bila dah isi borang, baru la amik nombor... giliran xjauh, tp proses bg setiap org mengambil masa dlm 15-20minit..korang bygkan la...punye la lama nk menunggu...perut dah lapo smula nie...nk xnak tgu je la....

at last, kul 12 lbh kot bru setel...igtkan leh siap hr ni gak, tp mkn ms 1 hari la pulak...maknanye esok bru siap...tgkla kalo ada ms, g amik kalo x, tgu sabtu la....

6 comments:

Zuri@ni said...

gitu eh? baru aku tau kalu duk sabah kena wat paspot.

imigresen kt kangar nie best na, kejap je kalu wat paspot :) org x ramai. dlm masa sejam, dah siap dah paspot tu. xyah nak datang balik.

$ue @nim said...

aku dulu yg gi praktikal kat sana mase blajar dulu pn kenawat pasport.. skali pasport aku lwt dari tarikh aku nk blk... soit btl... gi imigresen, kalahkan PATI lak kena marah... x paham aku nape kite rakyat mesia nk gi sabah kenawat pasport gak.. sedangkan diorang x payah wat pasport pn kalu nk gi mana2 kat mesia ni... ko tny skit na org imigresen kat sana nape.. thn dpn aku satu family nk gi sana.. sementara anak aku x smpi 2thn ni..kalu lbh 2thn, besar skit la bajetnye.. :D

FaraMie said...

dulu sblm kawin laki aku keja kat sarawak mmg kena wat xtaulaa passport ka apa..tp nama dia 'dokumen perjalanan terhad' warna biru sah laku 5 thn. hehehe aku pun br tau time tuh..xsangka plak sabah n sarawak kena ada benda alah tuh kalo org semenanjung nk keja atau menetap kat sana. tp time family aku dok labuan xda plak buat benda tuh.

Mak aii zue..1st time aku dgr buat passport sejam da siap..kalo xsilap aku byk prosedur n kaunter kena pi tu belum campur 2 jam utk menunggu passport siap after paid

Anonymous said...

Ha'a kene wat pasport...imigresen sana lain pesen sket. kenapa lain mcm? Aku rasa ade kaitan ler dgn masa sabah n sarawak join m'sia dulu...kalu rajin g gali balik sejarah M'sia...-isyah

nanazack said...

>>zue..
mgkn negeri ko kan kecik, tu yg mg kn org xramai kot...hehehe..tp mcm kat sini, sumenye tertumpu kat sini je, tu yg rmi giler kot..

kalo pasport a/bangsa siap dlm ms 2jam je kat sini...

>>sue..
ko praktikal kat sabah ke ms tu sue? wah, jauhnye,....huhuhu..tp aku rs kalo takat nak mkn angin je, xyah wat pasport pun...ni kes yg nk duduk cni lbh 3bln kot aku rs...

>>farah..
aku rasa, yg aku wat tu mcm yg husband ko wat tu la sbb pegawai tu pnh ckp ngan aku pasportnye warna biru, tp xtau la sah smpi bpe thn..huhu..

>>isyah..
bab2 sejarah ni la aku lemah ckit nak gali2 nie...hihihihi

Zuri@ni said...

A'ah, mmg sbb perlis nie kecik, sbb tu x ramai. Laki aku cakap masa kat johor dulu, nak wat paspot, pas subuh dah kuar umah, tengahari baru dapat turn. Yg aku cakap siap dlm masa sejam tu paspot antarabangsa la :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...