Thursday, February 27, 2014

random...

semalam sampai lg buku2 yg dibeli online...mcm biasa la beli buku utk adam n mama...hr tu belikan buku versi BM utk adam...Alhamdulillah, Adam dah pun masuk buku 5..mmg agak berkesan teknik fonik ni tp pada pendapat aku, aku rasa budak2 ni still kena kenal huruf jugak la...sbb susah gak kalo xkenal huruf, tp terus terjah nk ajar fonik...bak kata sorang kwn aku ni, kalo utk English mmg ye, sgt mudah kalo anak2 ni diajar fonik, tp utk BM mmg ada gak kena ajar yg eja tradisional...

balik semula pada adam, skangni dia dah laju la kalo nak eja dua huruf tu...kalo 3 huruf masih blurrr lg...xpe ye adam, slowly tp jgn slow sgt tau...


buku doa ni size poket je..mcm2 doa ada dlm tu...sng nk bwk ke mana2 kalo kita travel kan..mudah2an ia benar2 praktikal pd diri aku...InsyaAllah..

saja2 try test buat kufi plak...ntah la, minat ni makin membuak2 plak lately ni...tp tu la, xtau nak berguru dgn sapa kan...bila tanya pada yg pakar, sume nya jawab suh blaja ikut youtube...mmg la aku blaja ikut youtube, tp aku nk gak tau apa yg aku buat ni betul ke x kan...huhuhu...xpe la nana, mgkn ilmu kufi ni sgt 'mahal' smpi lgsg xde sape yg sudi nk tegur seikhlasnya...

skangni kan cuaca sgt keringkan...kat labuan ni xterlepas juga fenomena kering ni..asal masuk pukul 2 ptg je, dh start la matahari tu memancar terus masuk rumah...perit wooo..mcm zue ckp la, pipi ni mcm kena tampar je kan...hohohoho.. skangni adam dh ada feveret baru, kalo sblmni, mlm2 suka g mcd layan sundae coklat..tp mcd labuan ni makin 'kedekut' la...dh la mainan happy meal dh xboleh beli asing, kalo kat KK boleh aje...pastu aiskrim dia pun makin ciput, harga plak lg mahal dr kat KK..pelik kan?? sbb baru2 ni beli sundae kat 1B, lepas masuk tax pun still xsampai rm7..kat sini beli 2 sundae je dh rm7.10..sikit plak tu... T__T..  pastu aku try la nk buat aiskrim goreng sendiri, tp xmenjadi sbb roti nya xsesuai..nk pki roti gardenia semenanjung tu rs xberbaloi la plak sbb gardenia pun dh rm5++ kat sini utk size bantal kecik tu...huhuhu sila nangis lg la ye...last2, bila aiskrim goreng yg kat iklan tu dh ada kat sini, terus je aku beli...adam suka sgt...si adik khabir xpayah ckp la kan, dia tu sume benda mmg dia bedal abis2an...hehehee..layan aiskrim goreng ni time cuaca panas2 ni mmg sdp wooo..xcaya? try la...


skangni adik pantang nmpk aku ajar adam belajar, dia pun nak ikut blaja gak...so far skangni, dia dh lepas baca alif sampai ya, ya sampai alif..one to nine (ten xdpt2 lg sbb dia confuse, mesti nak sebut 'one o').. kalo kaler yg dia tau belue, hijo, kuning, red, owenge n coket...hahaha..boleh la kan...kalo tgk kat gamabr tu ada gambar heart kan? guess what dia sebut apa? tu stoberi dia kata...kekekeke..







5 comments:

3uri@ni said...

Kalau kat Pasti, diorang pakai buku read easy tu la, pakai fonik kan, tapi kat umah aku ajar conventional method je, aku buat flash card sendiri ^o^

Nana, yg kufi tu ko buat pakai apa?

Lamaaaa dah tak makan eskrim goreng. Dlm kepala hotak ni bersusun benda nak masak, tapi tak tau la jadi ke tak. Ni baru balik beli ikan pari, rasa nak buat asam pedas lagi...panas2 makan asam pedas, merah jugak muka laki bini ni karang ^o^

Nana Zack said...

kat pasti yg english tu pun diorg pki gak ek? naurah so far mcm mana? boleh catch up x? aku pun ada gak buat flash card sendiri..biasala budak2 ni, bila mama buat nmpk mcm xmeriah je, nk yg beli gak baru ada smgt..sabo je la...

kufi tu aku pki excel je zue..nak pki adik baradik adobe tu aku dh lama xbukak, kepala dh berkarat abis nk guna software tu...hahaha..lama gak aku termenung dpn pc tgk adobe bagai tu...hahahahaha..kalo pki excel, ko kena kecikkan dulu kotak2nya bg size 2.5..pastu nk highlight tu mcm biasa la, main key ctrl ngan mouse tu..tapi ko jgn harap la kalo guna excel ni boleh terbalik2 auto...tu kena manual ye..hehehe

plan asal hr ni pun igt nk buat asam pedas, tp kufi punya psl, aku masak ayam kicap je..hahaha.. eh, eskrim goreng ni asal dr tganu kan?

3uri@ni said...

Ha'ah, yg English pun pakai read easy. So far, alhamdulillah. Naurah pulak suka aku buat flash card tu sebab nanti aku letak karekter2 yang dia suka, macam F-Fiona, C-Cinderella, I-IBU! hahhhhaaaa

Aku pun dah bape kurun tak pakai adobe2 tu, takder dah pun dlm lap top ni, hahhhahhaaa

Setau aku, eskrim goreng dari trgnu, tapi bukan aku yang cipta, hahhahhhahhha

effa zz said...

Nana.... beli online kt mana?

Nana Zack said...

effa, buku tu ka? aku beli kt http://bukuonline2u.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...