Monday, February 10, 2014

Labuan-Limbang-Labuan

ni cerita masa cuti chinese new year yg lepas... disebabkan ms tu abg tgh free, so abg ajak jalan2 ke Limbang, Sarawak...sblm pergi tu, abg dh briefing kat kami siap2 yg lepas CNY ni, abg busy sgt2..so ms terluang ni je la abg dpt bwk kami jln2...

tapi kali ni kami cari kelainan sikit...kami bkn nak g shopping atau holiday sakan...sekadar ingin melihat tempat org je...abg pun dh kabo siap2 yg Limbang ni xde apa pun, kemungkinan lebih kurang mcm Labuan je abg kata...abg pun xpernah sampai sini lg sebenarnya...hehehe..ni dia cerita berdasarkan apa yg org cerita kat dia je la...

kami ke sana naik feri penumpang je sbb kalo nak bwk kenderaan sendiri, kena lalu Brunei...kami anak beranak xde pasport antarabangsa pun...ye la, nk pergi sini pun last minit punya decision kan, mana la sempat nk buat pasport..so naik je la feri...ha, ms otw nk pergi jeti tu, kami nyaris terlepas feri tau...ye la, pg tu mcm biasa abg pergi keje tp blk awal la...hampir awal sejam kami dh keluar rumah...kononnya dh cukup awal la tu...sekali belum tiba bandar dh jem panjang...habissss!!! mati la kami..huhuhu..ntah sempat ke x..dgn nk cri parking utk ltk keretanya lg nnt...huhuhu...abg siap cilok sana cilok sini...ikut short cut sana pun jem, short cut sini pun jem...last2 tawakal je la...huhuhu...

akhirnya, kami sempat gak sampai...ngam2 pd waktunya...nsb baik la pemandu feri tu baik hati nk tggu kami...kami pemunpang last tau...hahahha...mmg serik la..kena keluar awal 2 jam kalo waktu perayaan ni..pd hal kalo hari2 biasa nk pergi bandar tu cuma 10-15minit je...lmbt pun sbb byk traffic light...

bila feri dh gerak je, baru la terasa aircond kuat sgt...nsb baik la budak2 ni aku bwk kan jaket msg2...ms ni abg duduk blkg, kami bertiga duduk sebaris...duduk bahagian 1st class..tp xla mcm 1st class kapalterbang tu...hahahaha...mcm feri biasa gak cuma ada dlm 25 penumpang je dlm bilik tu...nsb baik gak xboring sgt sbb ada bukak movie thailand dlm tu...apa ntah tajuknya, tp best gak la..boleh gak layan sepanjang pelayaran tu...

ni budak ni, mmg xboleh duduk diam dlm feri...org lain dh mabuk dia boleh segar bugar...aku rs, org2 dlm tu mesti mabuk dgr suara si khabir ni tau...aku pun ms tu dh ngantuk sgt...tp kesian kat abg sbb tiba2 je skt gigi dia dtg menyerang...siap dtg kat aku ngadu skt gigi...huhuhu..nsb aku bwk panadol...suh abg mkn panadol dulu sementara waktu tu...

ms pergi tu, keadaan laut tenang je..so, mmg xde aksi feri melambung2 la...perjalanan Labuan ke Limbang amik ms dlm 2jam tau...

cukup 2 jam perlayaran, sampai la kami di jeti Limbang...ms tu dah pukl 4ptg... terus cek in hotel...

mmg Limbang ni tmptnya biasa2 je...aku igt Labuan dh cukup tenang, rupanya kat sini lg tenanggg.. perasaan tu rs sejukkk je bila kat sini...kami just pusing2 kat situ2 je n terus mkn kat marrybrown...mlmtu nk tgk bunga api plak....adik lgsg xspoting, ada ke dia suruh tutup langsir sbb adik nk tido...ggrrrrr sabo je la...last2 aku yg xdpt tgk, sbb abg dgn adam dh naik tingkat atas nk tgk bunga api T___T...

esoknya, sempat la g beraya kat rumah kwn abg...satu rumah je pun sbb tgh hr tu dh nak blk labuan pulak..ha, ms blk tu pulak, laut agak bergelora...so, faham2 je la ye...mmg mabuk..tp si kecik ni ttp xmau tido...ms blk tu, tiket kami berpisah..aku duduk dgn khabir, abg duduk dgn adam...abg kata adam pun tido...hmm maknanya, adik je la xmabuk...pd hal ms kecik2 dulu, dia ni pantang naik feri atau speedboat, kompem tido...bila dh besar, kalis mabuk plak ye dia...


yg ni perkampungan yg berhampiran dgn jeti...adam bila tgk rumah atas air ni terus je dia jerit, Mama!!! banjir!! banjir!!!...hahaha..sejak kuantan banjir dulu, dia dh faham apa maksud banjir tu...asal byk air bwh rumah, banjir la tu...hahahaha

#gambar xbyk sbb pki hp abg je ms tu...aku mls nk ngecas hp...huhuhu

2 comments:

3uri@ni said...

Naurah pun tau makna banjir masa kuantan banjir :D
Takleh tgk la khabir, gerammmmmmm :D

Nana Zack said...

hehehe...ms tu adam sungguh2 tgk kat tv, tu yg dia 'faham' sungguh maksud banjir...

khabir byk kerenah skangni...mulut pun asyik xberhenti ckp...huhuhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...