Wednesday, August 13, 2014

beraya dengan tadika perpaduan ganggarak

sampai labuan pd 5hb Ogos...adam terpaksa ponteng lg skali...huhu kesian anak mama ni asyik kena ponteng sekolah je kan...so, hari rabu baru start sekolah...balik sekolah mcm biasa g jemput adam, tgk2 dia dpt 2 sampul duit raya...dia bg tau dia g beraya dgn cikgu kat rumah kawan...cikgu pun bg tau gak yg dia saje buat aktiviti beraya ke rumah anak murid...saja nk bg budak2 happy kan...budak2 kat kelas tu pun masih ramai lg x start sekolah...maklum la kan kalo sekolah sekitar tentera ni..musim cuti je, confirm ramai yg masuk sekolah lambat..hehehe

aku pun jemput cikgu n kanak-kanak tadika tu beraya ke rumah kami..asalnya nak suruh dtg esoknya, hari khamis tp xdpt pula sbb cikgu ada meeting...so postpone hari jumaat je...pg2 jumaat ms hantar adam, siap dh pesan kat adam suruh bwk beg skali sbb mama mls nak jemput dh alang2 beraya kat rumah sendiri kan...hehehe...

menu sgt simple..cikgu pun ada ckp kalo dtg dlm kul 10 tu kira dah waktu rehat tadika ni kan, so bg mkn berat skali la..berat x la berat sgt setakat bihun singapore je...add on skali nugget n lengkong pandan bersantan...air pun simple je sirap..pastu ada la kuih2 raya kan...ms budak2 ni dtg ke rumah, ngam2 tgh ada movie kat channel ceria...apa lg, mkn sambil tgk movie la budak2 ni...

setel sume makan + tgk movie + main kat bilik mainan adam (mmg pakej la sumenya), sesi bergambar n bg duit raya plak...suka betul budak2 ni dpt duit raya...

bihun singapore...masak 2 kali sbb kuali xcukup besar..alhamdulillah, cukup2 utk anak2 ni makan..tu pun ramai yg xhadir..kalo sume hadir, mau xcukup aku rs tu..huhuhu

nugget mcm biasa la dpt sambutan kalo ada budak2 kan...ngam2 tgl 2 keping je..hehehe

cuaca panas, tgk sirap ais mmg menggoda sgt kan...abis 5 liter ni n kena top up lg..

kuih muih ala kadar n kacang tumbuk beli kat semenanjung...

hahahaha..ni pun nak masukkan gak ke nana ooiiii????

yg ni mcm biasa la, kalo dh ramai kwn, dia pun apa lg, show off la apa brg dia ada....

antara kwn2 adam yg hadir hr tu..kalo ikutkan ramai lg kawan2 dia tp mcm yg aku ckp td la kan, kalo dh sekolah kwsn tentera ni, asal musim cuti je, mmg payah la nk tgk kelas penuh...hehehe...tu si kecik tu, bila kita tanya, ni kawan siapa? dia akan jwb, "ni kwn adik!"...hahahaha...xkisah la adik..jgn time dh kena sekolah, adik xnak g sekolah sudah la ye...yg sebelah adam tu pun nama nya adam juga ^__^ tp baru 4 tahun...

ok, abis cerita pasal kawan adam, ni cerita kami anak beranak plak...sabtu baru ni mcm biasa la rutin kami sarapan di luar n lepas tu ke pasar terus..tp kali ni cari brg2 kering je sbb esoknya dah nak ke KK satu malam je...beli brg kering pun sbb stdby nk buat potluck kat sekolah adam jumaat ni, ada sambutan raya plak kat sekolah adam bersama ibu bapa...so aku plan nk buat laksa johor...ikan xmau beli awal2 sbb mcm fobia plak takut jd lg mcm hr yg kami blk tu...abis sume mknn dlm freezer busuk disebabkan suis plug rumah kami kena tendang...lampu kipas sume ok, xkena tendang pun...just suis plug je yg bermasalah...tu yg abis icebox rumah aku berbau.. T___T...sampai ke malam ok keje kan icebox tu...huhuhu

masa pergi pasar tu, abg teringin nk mkn durian..so beli la dlm 2 biji je...x igt sekilo kali ni berapa tp yg pasti lbh murah dr sebelum ni yg pernah kami beli n lg sedap sbb isinya kuning...2 biji je dh rm28 pastu aku suh tmbh sikit manggis suruh jdkan total rm30...manggis kat sini sekilo rm5 ye....ms kat kg hr tu, durian dh xde, manggis plak ms tu x teringin plak nk mkn...kalo x, boleh petik je kan kat blkg rumah MIL...

dh setel beli, terus la blk ke rumah..otw nk balik tu, adam pun bersuara la.."mama, ni bau apa ni? bau RIDUAN ke???"....bila dgr dia ckp mcm tu, kami laki bini gelak sampai keluar air mata...hahahaha...alahai anak ku, nak sebut DURIAN tp jd RIDUAN la plak...hehehe...tu baru satu jenis buah....bila time aku nk mkn manggis plak, adam tanya lg..."mama, ni buah anggur ye?"...huhuhuhu...kesian kan anak aku x kenal buah tempatan..tu la, jarang ajar anak jenis2 buah, kan dh xkenal...tp xpe la, bak kata abg aku, anggap la ni learning process...budak lg kan..mcm la kita ni ms budak2 dulu perfect gaban kan...kekekekeke..

ini manggis ye, bukan anggur mcm iklan ribena tu ye...hahahaha...

ni kat KK plak...ada cerita kenapa muka adam sedih n kenapa dia pki seluar pendek tu...huhuhu...ms ni baru sampai KK, terus ke 1B sbb nk cek in hotel kat situ je...tp sebab awal lg, so, kami decide mkn siap2 n layan movie jap sbb kebetulan ninja turtle  ni dh keluar kan...ni adam la bg tau, kalo nak harapkan aku, mmg aku xtau pun ada movie ninja turtle ni...lepas mkn tu, aku ajak adam ke toilet sblm g tgk movie, sekali ntahh mcm mana silap teknikal ms dia nk buang air tu, abis seluar dia lencun...gggrrrrrrrrrrr...geram jugak ms tu..mmg ada terlepas marah la kat adam ms kat dlm toilet tu...geram punya psl, suruh dia tgu dlm toilet tu, aku plak keluar g panggil abg sbb handbag sume pd abg dgn hp2 skali...nsb baik la abg tgh tgu depan toilet...bila dh bgtau, bergegas la abg berlari ke car park cari seluar spare...tu la cerita kenapa muka dia sedih dan berseluar pendek...tgh sedih2 pun sempat mintak snap gambar dia ngan ninja turtle ni ^___^...

2 comments:

3uri@ni said...

A'ah, air sirap tu mmg menggoda, yg tu aku tuju mula2, pastu senduk mee hoon singapore, pahtu amik nugget dua, tu kalau ko jemput aku la, dah tak kena jemput, aku bagi bayangan je kat ko, kihkih

Kahhkahhhkahhh buah riduan! Kahhhkahh, macam2 lah anak2 ko ni

Nana Zack said...

eh eh..lupa plak nak jemput ;p... xpe la, boleh gak kalo nak bayang2 je...kekekeke... adeh, jumaat pg nak kena masak sorang2 lg..pastu hantar sekolah adam plak...papa dia masih 50-50 lg boleh join ke x nnt..huhuhu

bila dia sebut buah riduan tu, teringat aku kat anak sdara aku sorang lg tu, nak sebut rambutan xtau, last2 dia sebuat buah buratan...hahahaha..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...