Saturday, November 7, 2009

sayuran ku...

hari ni abg duty..so maknanye xblk ke rumah la..esok plak ada raja muda dr mana ntah nak dtg wat lawatan (jengah kapal selam agaknye...huhuhu...), blk lmbt gak la nmpk gayanye... bosan bosan duk umah 'sengsorang' nie... mmg la adam ada, tp xsamakan kalo husband xde kat sisi :(...

sbbkan xde aktiviti hjg mgu ni, so xde citer jenjalan la kali nie...tp aku saje je nk update sayuran aku ni...halus2 je sayuran aku ni...harap2 menjadi la sume tanaman aku nie...ni cubaan pertama tau...kalo ok, nak tambah sayur lg nnt.. nak tanam daun sup n bwg plak...hihihi..nnt leh mkn sup ayam slalu (^_^)...

pokok cekur
sodap wei bila wat pecal...tp kengkadang wat lemak cili api pun aku ltk daun ni gak..hehehe

pokok kunyit
dah 2 pucuk naik tu...sonangnye hati den (^_^)...

sayur bayam
yg ni bayam hijau...kalo ngandung, bgus mkn sayur ni...hehehe

sayur salad
yg ni just try beli je sbb org tu kata sng nk tumbuh...so try je la tanam, untung2 leh wat ulam :D



9 comments:

FaraMie said...

wah da jd gardenar skang..bagus tau mkn benda yg kita tanam sendiri..hisshh ni yg aku nk bercucuk tanam gak ni. kalo xckp bahan nk msk, xyah ssh nk pi kedai petik ja kan

nanazack said...

>>farah..
tu la, aku igt xmau ltk apa2 baja... jgn kurus kering dah la sayur aku nie...hehehe....

Zuri@ni said...

Sayur salad mmg senang tumbuh la na, aku tgk kat kawasan perumahan cina kt sini, diorang mmg suka tanam salad, mmg menjadi betul la... x tau la kalu diorang ada letak baja ke hapa ke, tp tgk cam senang je...diorang tanam dalam satu kwsn yg kecik je, tp mmg rimbun gak la saladnya...

nanazack said...

>>zue..
masa aku mula2 nk beli benih tu pun mmg kteorg dah tanya, sayuran apa yg sng nak tumbuh..tu yg org tu suggest salad, bayam , kangkung pastu ntah apa lg ek...kalo ikut org tu ckp, tabur je atas tanah, 2hr pastu tunas akan kuar...tp yg aku nye ni 3 ke 4 hr bru kuar tunas...kekekeke

Anonymous said...

tanam sayur.. ms duk umah sblm ni mil yg tnm kt blkg umah.. mcm2 ade.. umh skrg ni duk sndr ade pokok lada, daun kesum, daun pandan ngn limau kasturi jerk.. igt tak kt kuantan kiter ade pokok ulam raja ngn serai kn :).. klakar je jaga tanah ciput tu..

nanazack said...

>>imah..
wah...byk nye ko tanam imah? ada daun kesum tu...mintak benih ckit..hihi nnt leh wat asam pedas slalu :D..

ms kat kuantan tu, yus kan yg bwk benih ulam raja tu...syok je kan mkn ulam raja berbaja kan t*** kucing...kah kah kah.... tp serai tu kte pnh mkn ke? ke lalang tu ek?

Anonymous said...

:) nak aku pos ke daun kesum.. sbnrnya seme dah kering ms blk kg ari tu.. tp 2 3 menjak hujan ni mcm segar balik je :)..

ade lalang ke umah kuantan tu.. penat cabut rumput dulu tau :)

$ue @nim said...

menjadi la tanaman ko.. bule aku ikut ko la pahni ..dh xde keje nk wat.. :D

nanazack said...

>>imah...
yg serai tu dah mcm lalang kan...tggi sgt...hahaha...tu lum lg pokok cactus.. :D

>>sue..
ni sayur yg plg sng je aku tanam... kalo yg susah2, nnt dulu..ni bru cubaan pertama...hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...