Thursday, November 5, 2009

pengurusan dapur

kat sini, aku nak tanya perihal dapur korang plak la...kte tukar2 idea nak x? hehehe....korang wat mcmne ek?

mcm aku, kalo bab bawang2 ni, aku slalu beli 2 jenis...yg dah siap kopek ngan yg belum kopek... tp kalo bwg merah biasanye aku beli sume nye dah siap kopek sbb menyenangkan keje aku nnt... kalo bwg putih aku beli separuh2..sama gak ngan bwg besar... pastu nak tanya la, korang blend siap2 ke bwg tu ataupun masa nak msk bru blend? mcm aku skangni, nak masak bru blend... tp tu la, kekdang tu kelam kabut gak dibuatnye...ngan adam yg kdg2 tu takut bunyi blender..kdg2 dia ok. kalo dia dh tertido, alamaknye, mmg xleh nk blend la bwg2 tu...nnt dia pasti bgnnye...

bab lada giling plak, skangni sejak duk sabah aku beli lada giling yg dah siap je kat giant tu...beli jenama 'puteri'..kalo ikutkn aku suka jenama 'maz', tp xde plak kat sini... sbnrnye jari2 aku ni kalah ngan lada....kalo basuh lada, sure lps tu pijar...kalo mkn sambal pun mcmtu gak...kalo lada tu x ditumis btul2, mesti jari aku pijar lepas mkn... kalo sblm ada adam, aku biasa wat sndiri je lada giling ni sbb byk masa kan (^_^)...skang ni jd 'pemalas'... hehehe...

kalo brg2 basah plak, setakat ni kteorg g pasar 2x sebulan...maknanye, sekali borong utk 2mgu la...pasar jauh wooo...nak beli kat giant, sure korg xtertelannye...huhu...tgk bwg2 nye pun xlalu.. blk dr pasar plak, abg siap2 siangkan ikan, udang @ sotong...keje aku cuma cuci (tp ada org kata, jgn dibasuh nnt manisnye hilang...btul ke?) n asing2kan masuk bekas..bila nak masak, tgl amik je ikut bekas...

bab sayur plak...aku biasanye beli stok utk seminggu jek...beli sayur pun ikut mud...kdg2 beli jenis yg tahan lama...kdg2 beli yg berdaun... simpan sayur plak korg wat mcmne? aku bungkus setiap sayur pki suratkhabar sblm masuk dlm icebox (ni mak aku yg ajar la)...korang ada cara lain?

mcm brg2 lain, sos cili, tomato tiram, kicap...yg ni mmg sentiasa ada dlm peti ais...kalo mcm kicap pekat ke, seosoning ke, kicap cair ke, dan yg sewaktu dgnnye mmg aku xde la...sbb biasa msk simple2 je...

korang mcmne plak? kalo sudi, kongsi2 la...hehehe..leh wat rujukan (^_^)... sharing is caring...

p/s: bayam ngan salad aku dah kuar tunas....seronoknyeeeeee!!!!

17 comments:

Zuri@ni said...

Yey, akulah pengomentar tetap blog mu, na! hehe

Bawang:
Aku beli yg belum kopek lagi, tak kira bawang merah atau bawang putih. Bawang merah plak, aku xbeli yg kecik, aku beli yg besar, sbb senang keje aku. Nanti kalu kecik, banyak nak kena kopek, lama la mata aku melayan pedih tu. Yg besar senang, pedih mata pun kurang. Org kata, bwg kecik manis, tp aku tak kesah, nak manis, hah, buh jer gula, hehe
Aku suka blend siap2. Cepat sket keje masak2 nie. Kalu bawang blender abis, alamatnya aku hiris2 jer la...

Lada giling:
Lada giling nie, cili blender la kan? Sebelum ada Naurah, aku suka beli cili kering, pastu buat sendiri cili blender. Tapi sejak ada Naurah, aku pun cam ko, jadi MALAS, hehe, jadi aku beli je cili boh yg dah siap. Kt sini, cili bohnya jenis lain, aku x pernah tgk jenis tu. Masa mula2 atuk beli dulu, aku siap TERmenjerit, aku ingatkan ntah apa yg dia beli. Rupanya cili boh. Tp rasanya ok jer. Pedas maaa...tp x berapa pekat. Cair sket. Tp ok la...

Barang basah:
Aku beli tetiap minggu. So, maknanya, stok aku untuk short term. Aku suka siang dan basuh siap2, pastu simpan dalam tupperware, susun elok2 (pakai peti sejuk satu pintu, kena pandai2 jimat ruang). Aku pakai tupperware yg leper tp memanjang. Ada 2 tupperware tu. Bab hilang manisnya, sama la cam kes bawang, aku x kesah, kalu nak manis, sekali lagi ku ulangi, buh je gula, setel! hehe
Lagi satu, manisnya tu, kalu ada pun x effect mana pun na...lebih kurang sama je samada ko basuh ataupun tak. Aku sampai skang x leh beza manis lauk basah nie. Tu yg aku basuh siap2.

Sayur:
Sama cam makanan basah, beli untuk seminggu je, kadang2 x sampai seminggu. Jadi aku simpan dalam plastik je, ikat kemas2.

Bayam ngan salad:
Nape bayam ngan salad aku tak tumbuh tunas lagi?????Oooo...aku x tanam rupanya, keh keh keh...
Aku sebelum nie tanam pokok daun sup...tp payah la nak maintain hidup sbb sekali balik kg, abis mati. Last2, aku dah x tanam dah...beli je la. Sekali nak masak, aku beli jer la semer daun2 tu, cam daun sup, daun bawang, daun kesum etc...

***Aku mmg caring, sbb tu komen aku panjang gila, ngeh ngeh ngeh

nanazack said...

>>zue...
yaaa...ko mmg pengomentar aku yg ttp..cma xde gaji jek..ekekeke

zue, yg bwg tu, ko blend siap2 leh thn smpi bpe hr? ko blend bwg asing2 atau cmpur jek bwg putih ngan merah? ada cmpur minyak x?

lada giling, cili blender, lada boh... pd aku sume tu sama...jgn jd mcm aku hr tu, nak beli lada giling, skali tersalah amik... teramik sos cili...hahahaha xskolah ke? terang2 kat plastik tu dah tulis sos cili...sengallll!!! hahaha...

aku dh duk sini, mana ada blk2 kg lg..tu yg brani tanam sayur2an..hehehe. beli anak benih yg dlm paket2 tu jek.. agak2 nk mkn bru tanam :D.

Zuri@ni said...

Bawang blender tu, x tentu jugak, kalu bawang tu elok2, baru, kadang seminggu lebih pun elok je...kadang 3-4 ari dah semacam. Tapi asalkan x naik kulat, insya Allah ok.

Aku tak campur bawang putih sbb bwg putih aku jenis hiris je. Tp kalu ko nak campur bwg putih siap2 pun takpe. Cam kakak aku, yg sorang tu blend bawang merah + bwg putih, yg sorang lg, bwg putih dia blend ngan halia, yg bwg merah tu x campur apa2. Tgk pada style kita masak jugak. Kalu ko mmg jenis wajib letak bwg putih, ko blend jer campur. Kalu tak kisah, jgn campur pun ok sbb kdg2 bila campur dia cam cepat rosak la...

Aku x campur minyak.

nanazack said...

ooo..ko wat camtu ek..k, nnt aku nk try blend siap2 la...ok x...hehe thanks coz sharing..hehehe

$ue @nim said...

aku lak, time nk masak tu je br nk gi beli brg.. hehehe... sll beli benda ni, time aku blk keje la...trs singgah kat kedai kat umah aku..sbbnye aku ni jarang masak... weekend je la sll masak byk sbbnya tu la mase aku makan sesama ngan asben aku.. kalu weekdays, dia jarang makan(askar, kena jaga makan wo.. tapi bini dia xpe.. :D melantak jer...). so, aku masak mana yg ade je la tuk tekak aku.. :D

yg pasti ikan segar terus dari sungai or kolam ,sentiase ade dlm ice box aku.. asben aku suke mancing.. benda lain, jarang ade..

cuma pahni ,akan aku ikut jejak langkah mu nana.. jadi pekebun kecil.. :D

nanazack said...

>>> sue..
aku dulu masa duk manjung pun jarang masak gak sbb kedai mkn mmg banyak pastu pasar mlm hampir setiap mlm ada...tgl nak pilih je nk makan apa.makanan kat sana pun mmg sdp2...stok kat umah mmg jarang nak ada la... kalo ada pun utk aku mkn ms husband g keje...tu pun kalo aku rajin masak la...hehehe.. kat sabah ni je la aku btul2 memasak...sblm ni duk ngan parents lama gak, tu yg pengurusan dapur ada berterabur ckit..ngeh ngeh ngeh...

Kelkatu Biru said...

Utk bawang merah...kat sini ade bawang yang merah betul macam bawang yang kecik tu, tapi die besar...nak senang aku amik je bwg tu. Malas kopek bwg kecik. Byk keje!

Bwg merah n putih aku blend siap simpan dlm peti. Yang potong pun aku buat,...tp bwg merah jer la. Halia, aku potong2 je siap...x blend. Nak masak, masukkan je.Selalu stok aku buat utk 3-4 hari.

Kalau winter leh tahan sampai seminggu. kalau summer 3-4 hari je...

Dulu cili aku blend byk2 + minyak buat stok utk sebulan. Ada yang letak dlm freezer.(pek2 berasingan, x skalik kire seminggu 1 bekas)... skrg aku pakai cili serbuk, jenama Babas. Nak masak bancuh. yang tu paling dekat rasa mcm cili kering aku rasa...ni kes takut terbeli cili kering pedas.

Makanan basah(selalunya makanan laut), selalu sebulan sekali pergi pasar basah. Jadi dah siap siang n pek2 ikut saiz hidangan. Mcm udang pun aku basuh dan bersihkan siap2, biarpun org kata nanti kurang manis...yang penting bersih dan x berbau. Ikan semua buang perut sesiap. Bila dah bersihkan leh tahan lama dalam peti. Peti pun bersih dari darah - darah dan bau-bau yang tak sedap.

Kalau utk rencah nasik goreng ke mee ke hapa ke pun aku siap pek2kan khas...supaya senang.

Sayur, sekali beli utk stok seminggu. kdg2 tu aku siap potong n bersihkan sayur letak dlm bekas. Tahan utk 2 hari selalunya sebab tak buat byk2, takut nanti x elok. Ikut lah sayur apa...selalunya kobis, lobak n bunga kobis aku wat gitu.

Dulu kelam kabut gak lah ms bebaru ade anak...la ni, byk blajar dr pengalaman. Kalau leh jimat tenaga, mmg aku nak cepat dan efisyen.

Kelkatu Biru said...

Nana, ada kawan aku ni...die masak kuah lauk mcm kari ke, asam pedas ke, sambal ke untuk stok seminggu,...kire mcm ala - alam brahims tu...n masukkan kt freezer.

then ms nak masak amik je yang die dah pek tu, masukkan ler ayam ke daging ke ikan ke ... jadi die tak yang le sibuk nak harungi proses memasak byk kali...

tp mmg life die bz gile...laki bini blaja...nak handle anak lagik, keje lagik...huhuuu. Cerita ni, aku sekadar berkongsi...kalau sapa nak cuba boleh la...

nanazack said...

>>isyah...
thanks sharing ek :)...rata2nye rmi yg blend bwg siap2 ek...pasni aku nk wat mcm tu terus la...sng byk keje aku nnt :D...

kalo yg serbuk cili tu gunanye mcmne ek? aku xpnh pki la..biasa pki cili giling je...kalo serbuk tu bancuh ngan bwg blend tu skali ke?atau kena bancuh ngan air? mcm tertarik je nk try pki cili serbuk ni..hehehe leh wat spare kat umah kalo cili giling abis stok..

dulu2 ms zaman2 skolah dulu, mak aku pun wat style mcm kwn ko gak..wat pes dulu...nak mkn bru pnskan n tmbh ikan @ ayam @ dging.. tp skang aku xleh wat mcmtu, sbbnye husband aku ni jenis xsuka makan lauk yg berulang..cth mcm lauk hr ni bwk ke esok...kalo aku leh aje :D..melainkan lauk ms raya je dia leh mkn ulang2...

sbbtu aku kalo msk kena ngam2 utk satu kali mkn je..xmsk lbh2...husband aku dh terbiasa ngan style kuarga dia sbb kt kg xde istilah membazir...kalo mknn xabis, haiwan ternakan byk yg menunggu...hehehe...tu yg mmg xde pembaziran (^_^)...

Kelkatu Biru said...

ttg cili kering serbuk... nak bancuh cara mana2 pun boleh...mcm aku, aku bancuh asing. Sbb kalo terlajak bleh ketepikan n simpan dulu. Kalau dah campur siap dgn bwg payah nak 'edit & undo'...(ayat kompiter, heheee)

Famili laki aku pun x makan sgt lebihan makanan smlm... tp rajin masak lain2 lauk setiap kali sesi makan...tp sikit2 la...pagi lain, tghari lain, mlm lain...jd laki aku pun suka makanan yang baru msk...tp bila kawen ngan aku, ms awal2 baru kawen je la bleh...pas ade anak,...aku mintak kelonggaran ler...unless die bleh sediakan bibik utk haku ha ha ha ha...:p

Slalu gak aku msk lauk harian dan lebihkan sket utk sarapan esok, jd pagi tu tinggal msk nasik n lauk sayur baru je...tp ikut lauk lar, x semua lauk sedap wat gitu.

FaraMie said...

wah da ramai buat komen..aku kira org last kaa..baru menjengah blog ko ni..busy skit ngan sukan. Na..laki aku pun xsuka mkn lauk yg berulang. So aku slalu msk ngam2 gak..kalo byk aku kasi jiranlaa.

Bab brg kering cam bwg..aku beli 3 jenis bwg. bawang kecik aku slalu hiris utk menumis bg wangi skit. bwg besar aku blend n bawang bsr warna kuning tuh aku guna utk wat hiasan. Psl aku suka mkn bwg. Bwg kecik, bwg bsr kuning n bwg putih aku beli xbyk sgt..yg byknya bwg besar. Time nk msk aku kupas lebih bole guna utk esknya. Dulu aku biasa blender..tp kekdg timbul time aku busy x memsk..blk kg kaa..so xleh simpan lama sgt. Cili kering pun aku blend gak dulu tp skang xlg..aku guna instant punya. Aku xbapa suka cili boh..so aku mesti cari cili giling jenama maz atau puteri tuh. So far mmg tahan lama. Brg2 kering ni slalunya aku beli utk sbln dan aku xsimpan dlm plastik atau kaw tertutup. Aku mskkan dlm raga (ada lubang2) n simpan di kaw kering. Kalo tertutup nanti dia cpt busuk kecuali letak dlm peti ais kot.

Kalo bab brg basah aku beli semggu skali. Lps beli aku siang n basuh dgn air asam jawa atau limau. kalo ayam aku bsh ngan tpg. lps tuh simpan dlm tupperware n ltk dlm peti ais. Pastikan ko cuci bersih2 kalo ada isi perut atau darah lg..nanti cpt busuklaa. Oklaa ko ada org yg rajin siang utk ko. Cam aku kawin ngan ank sulung ni..tau2la. So semua benda aku buat sendiri. Bab siang ikan aku guna gunting mmg mudah kerja aku.

Normally cam serai, halia, kunyit sayur2 semua aku letak dlm bekas n tutup. Ko trylaa nana..simpan lama mana pun bole..nmpk elok lg walau pun da 2 mggu.

Lps tu aku nk bg petua..kalo ko beli tpg n jarang guna ko jgn bukak tpg tuh ltk dlm bekas. Tp ko just ikat blk lps gunakan tpg tuh. Psl tpg ni senang ada cam kutu beras tuh. Lps tuh kalo beras ko lmbt abis guna..normally kutu beras da mula ada..so nk bg tahan lama beras tuh ko letak cengkih byk2. Simpan lama mana pun bole.

Lain org lain caranya..tgklaa cara mana yg mudah ko rs. Tp xpa nanti ko akan belajar drp pengalaman. Ni semua berdasarkan pengalaman aku laa.

nanazack said...

>>isyah, aku dh beli cili serbuk tu tp kat sini babas xde la, yg ada cuma alagapas jek..aku beli yg kecik tu je dulu yg 50sen..tp lum try msk lg..hihi

>>farah..
mmg rata2 sang suami mmg xsuka mkn lauk yg berulang kan..sang isteri je yg xkisah...hehehe

mcm bab siang menyiang ni, bkn nye aku xmau buat..kteorg slalu beli utk 2mggu skali...kalo aku konsntrate menyiang ikan, mula la adam merengek2 nk nenen...tu yg laki aku take over keje menyiang ni..hehehehe....

mcm tepung tu, mmg aku biasa wat mcmtu..mmg tahan lama pun..tp yg beras tu, aku ltk lada kering...cengkih xpnh try lg...hehehe...

aku ni dh lama sgt duk ngan parents..tu yg dah terbiasa 'senang' je...kalo aku nk msk, ada org jg adam...kalo aku xmasak, ada yg masakkan utk aku..hehehe..ms kat manjung plak, aku mmg jarang giler msk...mana x nye, kat sana mmg byk giler kedai mkn..xkira siang @ mlm..majoriti murah2 n sdp2 plak tu, berbaloi2...mmg xserik mkn kat luar..tu yg dapur jarang berasap... :D...

Anonymous said...

bnyk nye ilmu dpt kat cni.. bgs ar topik ko nana.. aku gk yg xde ilmu nk share :).. net ngn nana tau le betapa diriku xreti memasak.. dh khwn ni br le blaja msk.. dulu tlg msk ns je blh kn :)

nanazack said...

>>imah..
xpndi msk xpe imah...skangni dh intenet, surf aje resipi kalo agak2 nk mkn apa...hihihi

Anonymous said...

btl nana.. laptop ni le assistant bl nk msk ape2 :).. tapi sifu aku ttp laki tsyg :p

nanazack said...

>>imah..
dia lg terror msk ek...hihihi

Anonymous said...

:) bg aku laki aku mmg ade bakat semulajadi kot (dkpe le aku puji laki aku sndr).. dr belum khwn smpi dh khwn aku lak yg request nk mkn ape.. laki aku masakkan wlaupun dia xprnh mkn mnde yg aku request tu.. heran btl aku camne dia wt ..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...