Wednesday, October 20, 2010

kek 20102010



salam 1 Malaysia ye kengkawan...hr ni nye tarikh sgt cantik kan??? 20/10/2010....agak2 ada x org wat kenduri kawin hr nie? hehehe.... sempena tarikh ni gak la, aku tergerak hati nak wat kek coklat kukus lg...huhuhu sbb stok biskut batik dlm icebox dh abis.....dah 2 kali berturut2 wat kek batik sebenarnye sbb adam suka makan, tp kali ni nk wat kek coklat plak sbb MAMA yg suka...hehehe...asyik wat ikut tekak anak ngan papa je kan, tekak mama sape nk ikut??? kekekekeke...

nape xpotong lg kek tu??? cam biasa la, tggu ketua keluarga blk dulu ye, baru kte potong :)... hr ni cik abg ada tournament golf, tu yg aku ada chance wat kek ni sbb xperlu nk masak bagai sbb abg kata dia mkn kat luar je....aku ngan adam cam biasa la, apa yg ada, kami telan je la....kalo rajin ckit, masak nasi, goreng telur letak kicap, pun ok je pd aku :)...

ekceli, aku sbnrnye nak wat CHILLED CHEESE CAKE....hjg mggu hr tu dah nak beli bahan2nye kat kedai kek ni, tp tiba nk beli gelatin plak tersangkut....brg2 lain sume dh ok, tp gelatin la plak...kat kedai tu plak, gelatinnye dah di pack semula..so timbul la perasaan ragu2 dlm diri ku ini....huhuhu...bila dh ragu2, tandanye was2...bila dah was2, xleh la nak amik :(.... terpaksa la aku hold dulu projek chilled cheese cake aku nie... kat mana la aku nak cari gelatin yg ada tanda HALAL ni ye...kalo kat smenanjung, diorg kata kat GIANT ada je jual yg cap HALAGEL ngan cap NUR....tp aku tgk giant sini xde la plak :(...uwaaaaaa.... terbantut la projek aku.... tu yg nak xnak aku wat kek coklat nie je.....

sape yg tau kat area KK ni ada jual gelatin yg ada tanda HALAL, bgtau la aku ye.... xpun ada yg baik hati nak pos kan dr smenanjung ke??? kekekeke.....

k la, akhir skali selamat menjamu mata ye kwn2 :)...

8 comments:

3uri@ni said...

Baru smlm kami ber3 makan lauk ringkas2 utk makan mlm, makan nasi+ikan bilis goreng cili api+telur mata lembu, haha...sayur aku malas nak buat, kikiki...tp tu la, sesekali pekena lauk KERING mcm tu kan, perghh...berselera sungguh kan :D

Minggu lepas pulak, punya la beria2 aku nak terai buat puding triffle, bhn x cukup pun, pastu cam biasa la, memandai2 alter, ganti ngan bahan sedia ada...sekali X MENJADI! LEMBIK! Habis satu bekas tu kena buang, SEDIHHHH HATI AKU NIE!!! Aku punya la semangat nak makan triffle hari tu...takpe, first time terai, kang bila HATI KU SUDAH PULIH, nak terai lagi, hehe

Unknown said...

>>zue..
uik zue, ikan bilis+cili padi+bwg tu kalo mkn ngan bubur demam, sodap weiii.. tu menu spesel kami...kekeke spesel la sgt tp siyes mmg menyelerakan...nak2 kalo mkn ms cuaca pns...hehehe

aku kalo bab puding ni mmg slow ckit kat anak tekak...tp kdg2 nk gak try wat sbb cantekkk kan?hehe...tu la, aku pun teringin nak wat chilled cheese cake tu memandangkan aku ni xde oven, tp gelatin je la yg mslh nye skang... ada aku tgk kat intenet, leh ganti ngan serbuk agar2, tp aku xbrani la sbb dibuatnye xjd, haru la aku jd nye, dh le bhn2 yg lain2 tu mahal2...huhuhu....

$ue @nim said...

lawo nye rupe kek coklat kukus ko.. camne ko wat bule jadi lawo camni.. bg tips skit.. akuni dah2 kali wat kek coklat kukus, tapi x menjadi2 gak. kek bantat jadi la.. :D

ke sejak dah ada buki 1 hari 1 resepi tu membuatkan ko makin menjadi2 main masak2 kat dapur.. best nyeeeee

Unknown said...

>sue...
kekekekeke...mana ada sue, ni aku pki resepi kek coklat kukus zaima... kalo rajin surf, resepi ni antara yg femes la...bahan pun sng je n yg penting murah..hehe xde nk pki bhn yg pelik2...

selama ni aku mmg pki resepi ni je, ko try surf la, sure jumpa nye.. n jgn lupa cuba tau...sng bangat je...

zana said...

aduh..kecurr air liur...kek coklat tu!!!!

Unknown said...

>>zana..
errkkkk...alamak zana, ko kecur ke? alahai, ni yg serba salah nie...nnt blk keje,ko cari tau kek coklat..huhu aku nk bg, jauh la pulak...

MS said...

sedapnya nana. ko punya kek tu tunjuk sikit potongan diameter dia. kering sangat ker tak? shoot entry untuk cake ko ni. hehehe

Unknown said...

>>ina..
wahh..special request nie...nnt aku try shoot ye..tp so far aku pki resipi zaima ni, mmg puas hati la..xkering, n moist gitu..nak2 bila kek tu berada pd suhu bilik...mmg sedap :)... cuma yg aku wat kali ni sbb nk perabiskan tepung, tu yg ada padat ckit n tinggi naiknye...kekeke

Daisypath Anniversary Years Ticker



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...