Wednesday, September 18, 2013

rainbow swiss roll

lately ni mmg duk teringat nk mkn kek rainbow je...nk buat sendiri mls sbb kek ni kan kena berlapis2, dh la oven tu kecik je, skali bakar leh muat 1 loyang je...kalo 7 lapis, kena bakar 7 kali la...huhuhu... malas sungguh aku... last2 dpt idea wat kek gulung.... so google la mcm mana nk wat swiss roll n kan... tgk kat youtube....dh tau teknik nak menggulung, cri plak resepi yg plg sng....

punya la xyakin bila tgk resepi..ye la, dulu pnh buat kek span tp xmenjadi...huuhu...tambah plak dgn rs malas nya lg kan...last2 dpt idea.... beli je la tepung kek span yg dh siap tu cap nona je...hahahaaha... pastu bancuh je la taruk kaler skali....kan ke senang tu....komfem menjadi kek tu....hehehe 


ni budak 2 org tolong la sgt mama nya kan....yg si kecik tu duk tgh2 gaul yg kaler kuning tu, boleh plak dia terkentut...uwaaaaaaaaaaaaaaaaa... apa la khabir nie...huhuhuhu last2, mama terus je lupa nk masukkan perisa kat kek ni...kek ni rs manis je la tanpa ada perisa apa pun...huhuhu 


dpt 4 gulung sebenarnya, tp 1 tu dh buang sbb dh jd mcm kerepek plak, hancur berderai ms nk gulung...seee, 1st trial...byk cacatnya lg...hehehe 


so, ni la hasil yg xseberapa...agak manis ckit.. krim tu pki cream cheese..sama mcm kek rainbow biasa tu cuma ni versi gulung je....suka tgk sbb colourful kan....sdp mata memandang....kurang2 leh teanang kepala otak ni yg tgh serabut duk fikirkan hal si khabir ni... 

5 comments:

3uri@ni said...

Comel laaaaa ^_^
Aku yakin kek ni sedap sbb mahal yang perisa kaler kuning tu, hahhhahhhhhahha

Respect betul aku org yg rajin buat kek lapis, kek banyak2 kaler ni, aku memanggggg lemah semangat. Dulu buat kek horlicks dua lapis pun aku dah malas, aku campak2 je, langsung takder lapis, hahhhahha

Comel la, terasa2 pulak kt tekak aku ni, tp kalau ko bg aku, aku tak nak makan part kale kuning tu, hahahhahahahhhaha

Nana Zack said...

wakakaka....xnk kaler kuning ye.. potong sendiri ye..hahaha... pki tepung instant je zue, tu yg smgt lbh ckit...kalo nk adun sendiri, mau nya pikir 14kali sblm buat ni...

sblmni aku ada wat samperit kan...ha, yg tu lg best, si khabir terliur tgk adunan samperit tu, terus je air liur dia jatuh dlm bekas adunan kek tu.h..hahahaha..tu yg adam mkn kata sedap sgt...hahahaha

3uri@ni said...

Hahahhhahha tak tahan betul la aku dengan Khabir ni ^o^

$ue @nim said...

tabik spring la kat ko nana.. rajin main ngan benda2 remeh gini... kalu aku, x de maknanye nk buat kot.. beli lagi senang... yg aku rajin buat, kek cokelat tu je la.. hahaha.. sebab senang dan x leceh nk buat.. ko memang ibu dan isteri yg superb la...

alahai khabir, nasib baik la kentot awak tu x masuk dalam kek mama awak.. kalu x, bukan takat mule makan air tangan mama awak je, bule rase kentut awak skali.. hahaha

Nana Zack said...

ala sue, ni pun aku pki tepung instant je...kalo nk buat betul2, mmg xsanggup la aku....

lama plak xwat kek coklat..ni yg terasa nk buat la...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...