Friday, July 29, 2011

mandi sauna & murtabak koboi....

pg td, pas masak utk lunch (mcm la masak sakan, takat goreng ayam n panaskan lauk lemak cendawan kukur hok kelmarinnye je...hhehehehe), aku terus je wat inti untuk murtabak.....hahahaha, mak buyung sudah mula mengidam okey!!!!... sblmni, g 'umah' kak sherry, tgk akak wat murtabak...pastu g 'umah' isyah, dia pun wat murtabak gak...hmmm, kepala ni mula la duk teringat2 murtabak singapore kat restoran noor...huhuhu sdpnye... xcaya tanya la abg sbb kalo blk bt pht, mmg xsah la kalo abg xmkn murtabak singapore ni....

sekali nak masuk tgh hr, tiba2 je karen xde.....argghhhhh!!!!! tensen giler aku...dh la ms tu aku bru je nak tidokan adam...adam pun duk tgh layan susu..sblmtu aku dh bg dia mkn ubt selsema plak tu..ubt tu ngantuk sbnrnye...tp disbbkan panas sgt, adam pun xlalu nak tido...huhuhu....bila dh pns mcmtu, mula la adamnye berpeluh2, garu sana sini....nak xnak aku bukak la baju dia...tgglkan pampers je la...sian plak tgk bdn dia, abis merah2...aku??? jgn ckpla, mmg dh mcm mandi sauna ok...siap mandi 2 kali, pun xsejuk2 gak...time2 xde karen ni plak cuaca panas berdenting...kalo x sblm ni cuaca sdp je, berangin kuat...hr ni angin xde pun....





korang tau karen xde bpe jam??? 3 jam ok...kalo hr2 mcmni, mmg leh kurus cpt la...nak2 kalo tgh pantang, xyah la nak salai2 badan lg..hehehe...tp sblm karen ada (lbh kurang nak kul 3 gak) adam bleh plak tetido.. mgkn kesan dr ubt selsema tu, wat dia xtahan...panas pun panas la...dia balun tido, letak je kepala, xsmpi 5minit, dh senyap....huhuhu aku je la masih duk berkipas kepanasan...pastu tetiba karen ada...alhamdulillah... terus je aku bgn nk smbg projek yg pg td tu punye...hehehe..

inti ni aku wat style express je tau...korang jgn gelak tau kalo aku bgtau nie....aku just pki dging beger je... (^_^)...dh nama pun murtabak koboi kan? balun je la apa yg ada dlm esbok tu...isyah ada ckp ltk rempah kari n kurma pun sdp...aku cek, cuma ada kari je dlm stok aku...pastu ada ckit lg rempah kuzi yg onie bg dulu...ntah dh expired ke x aku xtau la...aku cmpurkan aje 2 rempah tu...hahahaha....adehhh, jgn skt perut udah lerrrr....

pastu kan, korang jgn gelak tau...xbaik ok gelak kan ibu mengandung yg sdg mengidam ini....utk kulitnye plak, aku xguna kulit popiah mcm yg isyah tunjuk...hr tu g shopping mmg dh tergerak ati nk amik kulit popiah, tp bila pikir2 blk, kulit ni kan byk, kang aku simpan dlm freezer tu, ntah bila lg nak guna...huhuhu...pastu aku nmpk abg amik stok roti paratha frozen byk...roti ni mmg utk adam...dia xmkn nasi, aku gorengkan ni je utk dia ( tu pun ikut angin adam gak ok).... so, utk kulit murtabak ni, aku pki roti paratha ye...hehehe...jgn gelak, jgn gelak =p...

aku just nipiskan lg roti paratha ni, pastu bru la isi intinye...hahaha...sonang koje den...tp kalo korang yg jenis rajin+malas (mcmne tu ye?), roti paratha frozen tu korang uli smula la, pastu kalo pandai tebar, tebar la....bru la marvelous hasilnye...hehehe....

ini rupabentuk bahan mentahnye ye...hihihi

ada ke org uli roti canai pki ni???? ni kalo nmpk kat persatuan mamak semalaysia nie, mau nye aku kena gelak 18juta kali nie.....(^___^)...
 
tadaaaa...sudah siap ok....org johor mkn murtabak lawan ngan sos+timun ye.... sdp gak tau :)

kulit nye xcukup nipis...hehehe...tp yg kelakarnye rangup plak kulitnye tu...hahahaha

yaaaa...begini ye cara nak menikmati murtabak style johor.... (^__^)...

kesian kan, teringin nak mkn nye pasal, kena la wat sndiri...aku sjk duk sabah ni, mcm2 aku blaja dr pengalaman...tu la, ms anak dara dulu malas nak tolong mak kat dapur, bila dh mcmni bru tau...terkontang kanting la sorg2 kat cni..ye, aku sdr, aku xpandai masak, xmcm sesetgh org mmg dh dikurniakan air tgn yg sdp...nsb baik la ada intenet...leh google slalu..ngeeeeee...kalo xde, hmmmm tepon mak je la hr2....hehehe....tp, apa2 pun masakan mak sndiri gak plg sdp kan?....ishhh teremo plak ptg2 nie... rindu kampung sbnrnye....sob sob sob (-__-)....

kwn2, jemput jamu mata ye...murtabak xsbrapa je nie...sumenye instant je ye.... Aminnn, lepas gak ngidam aku utk kali nie....hehehe...

6 comments:

3uri@ni said...

Tgk pada rupa tu, macam dah tak kalah dah ngan murtabak SEBENAR, hahaha

Ok aaa tu, kreatif apa wat murtabak mcm tu, ngidam punya pasal, otak pun laju aje jalan ye, hehee

Aku dah lama tak makan murtabak. Nak makan murtabak mcm arwah mak aku wat dulu, aku mmg tak pernah jumpa. Dulu2, kat Kangar ni ada tempat murtabak best, tp skang dah hampeh, tensen tul

nanazack said...

>>zue..
aku sbnrnye lg prefer murtabak singapore...lg sdp woo...tp tu la, murtabak biasa ni pun duk terkial2 nak wat, ada hati nk wat singapore plak...huhuhu

rupa tu dh nak ada la, tp kulit still tebal lg tu...tu yg goreng lama smpi jd gelap dibuatnye...hehehe

style arwah mak ko nye mcmne? mesti sdp kan (^_^)...kat cni mmg xleh nak masuk sgt murtabaknye..nak xnak, kena tggu pasar tamu kat base ni je la sbb ada akak2 pegawai pandai buat...tp tu la, nk tggu nxt pasar ni xtau bila, tkt xsempat je...tu yg balun wat sndiri dulu...hehehe

Aliya said...

adoiyai...semua org buat murtabak sendiri...teringat murtabak kat dpn masjid kg Melayu...lambat lg plak tu nak balik JB..ujung poser nanti baru boleh makan...
Nana>>walaupun cara koboi..rupa tetap mantap...

3uri@ni said...

Arwah mak aku nyer style banyak lapis. Pastu daging banyak gile, mmg puas makan =)

Kelkatu Biru said...

Peerrrrrrrhhh...ngidam punyer pasal,sampai masuk tahap lautan api sanggup kurenangi ni...hehehee gagah!!!mesti anak ko pon gagah jugak ni orangnya nanti...:D

Cantik a gambar itu murrrrrtabak...aku yg tak ngandung pon boleh terliur tengok gambar murtabak ko nii tau...

nanazack said...

>>aliya..
okla tu hjg pose leh blk jb...leh lepas gian gak la...hehehe...rupa ada, rasa pun leh la sbb daging begernye pasal...hahahaha..

>>zue...
ooo..itu murtabak singapore zue kalo berlapis2...lapis ngan daging kan?..kat jb ko xjumpa ke? yg tu la plg aku suka...kalo kat bt pht yg terror wat murtabak ni biasanye mamak je...

>>isyah...
u are my inspired...kekekekeke... ngidam nye pasal kan...sana sini aku tgk org murtabak, mana leh tahan? hehehe...

aminnn..mudah2an anak ni sepertiapa yg ko katakan (^_^)...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...