Wednesday, July 20, 2011

donutball sira lada....

sblmni aku ada post status aku kat FB yg aku tiba2 je teringatkan roti john n donut sira lada kat pasar malam pesta, batu pahat.....seriously, sejak akhir2 ni aku teringin nak mkn mcm2....huhuhu...bkn la benda2 mahal, tp makanan ala tepi jalan n warung2 kat bt pahat tu je la....ishhh, bb kali ni low profile la...hihi

roti john yg kat psr mlm tu lain ckit dr tmpt lain, n ni la 1st aku kenal roti john....dia mcm roti sosej tp tggi ckit.. belah kat tgh2 (bkn sisi ye) pastu isi inti...inti cam biasa la ada yg ltk dging, ayam @ sardin...but for me, as usual sardin menjadi pilihan hati.....pastu roti tu celup dlm tepung yg ala2 KFC tu pastu goreng ngan minyak yg byk...walllaaaaaaaa, sdp tau...sbbtu bila 1st time duk berjauhan kat kuantan sana tu, aku pelik ckit tgk roti john kat ctu sbb pjg+leper+dging@ayam salut telur kat tgh2 roti tu...rupanye sume tmpt mcmtu...aku lum jumpa lg roti john yg mcm kat tmpt aku tu.....tapi, tiap kali blk kg, aku xberkesempatan nak singgah pasar mlm tu....malas la nak citer pjg....

donut sira lada plak, aku xpasti tmpt lain ada ke x....tp takat ni aku xjumpa lg la...kalo kat KL mgkn ada, negeri2 lain xpasti la....disbbkan bpe mlm ni asyik duk teringat2 kat donut sira lada nie, so pg ni aku amik keputusan nak try gak wat sndiri...memandangkan abg xde, xde sape yg nak belikan donut utk adam, tu yg aku gigihkan diri ni menguli pg2....yg utk adam aku wat versi gula mcm biasa je tp terkeras ckit sbb aku wat awal pg...xsempat nak snap, dh abis pun adam mkn....hihi...utk aku nye ni aku wat lewat ckit, so lembut ckit la dr donut adam td.....

adun ckit je, takat 1 cawan...pastu wat versi bulat2 je...mls nak tebuk2 lubang kat tgh tu....ni pun goreng ckit je, yg lbh frozen kan...simpan utk adam bfast esok....warna sambal ekceli xgelap sgt, tp sbb goreng donut tu tergaring, tu yg jd gelap.... jemput ye, xtau apa rasanye sbb nak tggu sejuk dulu (^_^)...

4 comments:

3uri@ni said...

First time ni tgk donut bersira lada. Dah la tgh lapor ni, terliur la pulak. Rasa pedas manis ke pedas aje ek?

nanazack said...

>>zue..
kat jb xpnh jumpa ke? kat bt pahat je ke ada donut ni?

ikut ko la nk rs pds ke manis, tp aku suka manis2...biasa kalo jual pun, sambalnye rs manis2 gitu...(^_^)...

3uri@ni said...

Kalu popia sira lada tu biasa la jumpa, hehee yg ni mmg 1st time la ni.

nanazack said...

>>zue..
try la yg ni plak recommended...(^_^)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...