Monday, September 29, 2008

dietician said...

ok...ni aku citer atas permintaan Aisyah, sahabat ku yg skangni duk jauh nunnnnn kat Australia tu...hehehe syok ke x duk sana ek? (^_^)...
ok, ini apa yg dietician tu bgtau dan aku mmg dah compare la dgn cara yg aku amalkan....
- kurangkan pengambilan kanji dan karbohidrat. cthnye seperti nasi, roti, biskut...dan lain2 ....
--->makan nasi semangkuk mangkuk sup ayam cina + semangkuk sayur2an + protein (ayam, daging, ikan....leh mkn protein byk mana pun sbb xefek pada gula dlm bdn)
--->roti putih @ wholemeal sekali makan 2-3 keping...leh mkn kosong saje @ sumbat ngan telur ke, tuna ke, atau apa2 saje...
--->makan biskut dlm 4-5 keping sahaja...
- lebihkan makan protein
--->ikan,daging,ayam boleh dimakan sebanyak mana dalam satu masa
--->tauhu dan tempe hanya boleh dimakan sedikit sahaja iaitu tempe sekeping, tauhu 1 1/2keping dlm satu masa kerana ia makanan protein yg berkanji....huhuhu, patutla gula aku naik pasal aku suka sgt mkn tauhu sumbat :(.....
- hadkan mkn buah2an dlm satu masa....
--->epal,limau,pelam dan apa2 shj buah2 yg bersifat saiz sederhana hendakla dimakan hanya sebiji jek dlm satu masa...
--->buah gugusan mcm anggur, duku, langsat, rambai dan yg sewaktu dgnnye cuma leh dimakan hanya 5-6biji jek...
--->buah2an besar seperti betik, tembikai dan yg sewaktu dgnnye hanya leh dimakan sepotong jek....
---> durian cuma leh mkn 2 ulas sahaja....
---> lebihkan makan serat...fiber....
-kurangkan mkn desert seperti kuih muih...
--->hanya leh mkn 2keping kuih sahaja dlm satu masa...
-banyakkan minum air dlm sehari..
--->air kosong sekurang2nye 1liter...
--->minum susu sekurang2nye 1gelas (kurangkan 1 scoop dr sukatan yg diberi)...kalo xleh minum susu, ganti dgn air soya...kalo xleh,ganti dgn apa ek..aku lupa la...dah xhengat...huhuhu...
--->elakkan minuman berkafein mcm teh, kopi dan lain2....elakkan juga air gas dan air segera 3 in 1.....
ok...hanya ini sahaja yg masih berada dlm ingatan aku...hehehe sbb ms tu xsangka plak kena jumpa dietician, kalo tau mmg aku take note la...
apa yg tersenarai di atas, leh dimakan dlm satu masa...so kalo lapo lagi, leh ulang mkn selepas 2 @ 3 jam selepas itu...
sebelum pose, mmg aku amalkan mkn mcm tu, pg2 sarapan sikit, kul 10 mkn roti @ biskut...lunch, mkn nasi satu senduk+lauk pauk, ptg mkn kuih @ roti @ biskut bersama air panas...malam pulak, ikut selera, kalo lapo, mkn nasi satu senduk @ mkn ringan2 je...sbbtu la berat ku naik maintai jek dgn gula dlm badan aku maintain gak....sekali bila tiba bulan pose, time buka jek, aku pulun mcm2 sbb terlalu lapo....then masa moreh dah xmkn apa2 sbb dah kekenyangan....sebab tu dietician tu kata aku ni mengalami gangguan gula dlm badan...belum tahap kencing manis lg cuma gula lmbt turun....dietician bg nasihat, masa buka patutnye mkn sikit, pastu moreh pun kena mkn lg, kuantiti yg sikit gak...dan sahur kalo leh selewat2nye....n aku pun dah amalkan mcmtu, alhamdulillah, setakat ni ok....tggu 6 oktober plak ek...mggu tu appoinment ku penuh...huhuhu....

2 comments:

Anonymous said...

Arrh...ko announce nama aku nana?...aaaa...malunyer...eh eh x jadi la malu...glamer plak raser......heheehheeee....
Thank you for sharing.- aisyah ibrahim

nanazack said...

sharing is caring...ngeh ngeh ngeh...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...