Wednesday, September 10, 2008

I'm back....

Wah…lama sungguh aku xberblogging nie….rindu plak rasanye…ye la, kalo cik abang ada je, mmg ada susah ckitla nak update blog….bknnye apa, bila abang dah blk, kena blk manjung plak, kat umah xde line plak, pastu kalo blk pt jawa pun, mmg xde kesempatan nak online pun, ada2 aje benda nak wat…so, ni aku citer kan sesimple yg mungkin sepanjang aku xberblogging k?

Bln lepas, sblm abang balik dr labuan, sempat gak la aku g kenduri kawin kazen aku si udin ni kat sitiawan…g sana ngan mak n papa….simple je majlisnye sbb anak lelaki kan, so, xde la nk sanding2 bagai mcm anak pompuan pak husin dulu si ann tu….majlis kat tmpt org ni mmg lain la, kalo kat johor, majlis nye dr kul 11 smpila kul 6ptg…tu pun kekadang ada lg yg smpt dtg pas kul 6….tp kat sitiawan ni, majlis start kul 12, kul 3.30 ptg dah setel….kul 4.30 dah siap kemas kerusi meja…senang bangat kan?hehehehe… org johor je kot yg suka wat kenduri sakan..hehehe…

Pas kenduri tu, esoknye blk rembau plak sbb nak ke klia amik abang blk dr labuan…tunggu nye tunggu rupanye salah airport….hhahahaha…mati2 abang ingatkan naik MAS, bila dah naik bru prasan naik airasia….dah tu dia dah xleh nk kontek aku lg sbb dah dlm flight….bila dah smpi lcct brula dia bgtau dia salah bgtau…tp abang suh tggu gak kat klia, nnt dia dtg ke klia naik bas…hehehe…apa la abang nie….dah mabuk laut agaknye…..

Blk dari labuan, tdo bp 1 mlm, pt jawa 1 mlm…pastu abg terus ajak blk manjung sbb nk setelkan keje lg ckit sblm cuti panjang….ms ni la aku amik kesempatan ajak abang g shopping ckit brg2 bb….dptla beli ckit2…tp kalo bab baju2 ni, mmg aku xpilih pun sbb abang excited sgt nk pilih, aku just setelkan brg2 keperluan yang lain, sbb yg tu abg xminat nk pilih pun….dia cuma tau pilih baju, nak2 lg bila kami dah tau gender bb, lagi sakan la abang pilih baju…tp aku ttp pesan kat abang suh pilih warna yg natural je sbb scan ni lum tentu betul…kot2 kuar lain jantina, payah gak….tu yg aku duk pesan suh beli warna natural jek…

Setel hal kat manjung, blk BP plak sbb aku ada appointment ngan doctor plak kali nie….kali ni kena cek ngan doctor…suspend gak sbb berat aku naik mendadak gara2 ikutkan tekak abang yg ngidam mcm2, lbh2 plak dr aku yg ngandung nie….bila jumpa doctor jek, doctor xkomen apa2 pun pasal berat aku, cuma tanya aku nak bb apa n cek denyut jantung bb….hehehe…lawak tul la doctor tu….nurse kat situ plak yg lbh2 nak marah2 aku sbb berat naik byk…jeles la tu xdpt mkn byk2…hahaha…..tp yg plg aku tensen, nxt appointment ni aku kena minum air gula la pasal wat urine test hr tu terlebih 0.2 plak…aduh…gawat mcmnie….ntah leh telan ke x masa tu….tunggu je la nnt….

Pas je appointment, aku terus wat kan kek coklat kukus utk abang…sian abg, asyik dgr bini nye wat kek je, tp xpnh pun merasa…kali ni, dia dpt cuti pjg, aku terus wat kan utk dia….masa wat tu, abang asyik tanya je bila nak siap….bila tgh kukus, abang asyik suh g tgk kot2 kek dah masak ke, kang lama2 takut hangit…hehehe kelakar plak tgk abang ms tu…mcm aku kecik2 dulu plak, bila tau mak wat kek, mesti asyik jenguk dapur je nk tgk dah siap ke lum….pada hal, kek kalo kukus lama mana pun xkan hangit nye….bila dah siap kukus, lg la abg tergoda…aku suh tunggu sejuk, leh plak dia duduk dpn kek tu nak rasa sama ada dah sejuk ke lum….time bubuh topping tu la paling dia bersemangat….aku biarkan aje abg wat….sungguh2 dia nak sapu coklat tu….xsempat sejuk topping tu dia dah suh aku potong kan….xsampai hati tgk, aku pun potong kan aje la…. Bila dah suap ke mulut, barula mulutnye diam….dah xtanya apa2 soalan lg, cuma dia pesan, kalo blk pt jawa nnt, jgn lupa bwk skali kek ni, abang nak makan kat kg plak…hahahha….nak xnak, awal2 lg aku dah asing kan suku utk abang…..

Pastu kat bp n pt jawa, kami sambung lg shopping brg bb…abang mcm biasala ngan baju2 bb…aku still cri keperluan yg penting2 dulu….bknnye kami ni jakun sgt nk wat preparation awal, cuma abang risau kalo2 aku bersalin awal…ye la, dia kan dah nak ke france, blk2 dr france nnt aku dh 7bln++…tu yg dia takut xsempat nk beli brg kalo last minit preparation...

Sehari sblm pose, kami kat pt jawa lg….mak mertua aku wat ketupat n kari ayam peberet abang…abang kan xdpt raya lg thn ni, so mak mertua ku awal2 lg dah watkan ketupat utk dia suh dia merasa dulu supaya xteringat2 masa raya nnt….aku just tolong anyam je la…tu pun bru je blajo ngan abang…bangga siot dah terror anyam ketupat…hehehe…..

Baru2 ni sblm abang ke france, aku wat permintaan ngan abang nak amik gambo raya dulu memandangkan kami ni xpnh lagi sambut raya sama2 sejak kawin lg….abang pun ajak la ke pekan pt jawa tu….tu je la kedai yg ada….nk ke muar, tkt dah xsempat sbb jauh ckit…..aku pun rembat je la mana2 baju yg matching ngan baju melayu abang yg ada….aku pki gold, abang pki krim…kira ok la tu…hehehe…sesampai kat kedai, sume org pelik….ye la, mcm org nak beraya plak diorg tegur…aku ngan abang just senyum je…dlm hati ni sbnrnye sedih bangat tau sbb ms tu tgl menghitung jam je sblm abng nk berangkat ke france….

Hari yg ditunggu2 telah tiba….tepat kul 3.40 ptg, 6hb September 2008, berangkatla kami ke klia….singgah kat pt bunga, konvoi ngan long….kul 6.15, sampai la kami kat RnR Seremban….solat asar, berbuka n solat jamak skali…7.50, bergerak smula ke klia…sesampai je kat dengkil, ujan turun ngan lebat…selebat air mata ku dlm hati nie…sedihnye ms tu…tp aku ttp bertahan, xmau bg abg nampak sgt yg aku tgh bersedih…ah, ujan ni mcm tau2 je aku tgh bersedih…aku ttp kuatkan smgt…8.30 dah sampai klia…

hmmm klia ni mcm dah sebati jek ngan jiwa aku…thn ni jek, bpe kali aku jejak ke sana utk anta dan jemput abg….sampai2 jek, abg terus cek in sbb flight international kena awal 2jam…pas cek in, lepak2 depan kfc…masa yg suntuk ni, kami berdua isi dengan sebaik2nye…bergurau senda bagai…pada hal dlm hati dah banjir nie… kul 10.30, abang dah nak cek in semula….ms ni la aku xdpt nak sembunyi lg…pas abang salam sume yg ada, bru la abang salam peluk cium aku…ahhh…mmg dah berpengalaman mcmni…abang mmg dah agak aku akan nangis nye…aku plak xnk lepaskan pelukan…sedihnye ms tu, Allah je tau mcmne perasaan aku ms tu… nak xnak, aku terpaksa relakan jua…abang g sana pun utk bertugas, mencari rezki halal utk kami ( aku n bb)…aku pandang dia sampai la kelibat dia xnampak lg…pastu kami sume pun balik…mertua ku blk shah alam, aku plak blk rembau ngan long n abg rosli….pastu, layan perasaan je la…

skangni, aku dah kat bp…menghitung hari bila la abang nk blk….dalam masa yg sama aku ttp tabahkan hati, cekalkan hati menghadapi segala ujian Allah…aku percaya, semua ni pasti ada hikmah disebalikNya…

Ya Allah ya Tuhan ku… ko kuatkan la semangat ku ini, tabahkan hati ku ini menghadapi segala dugaan Mu…permudahkan perjalan hidup ku ini sepanjang ketiadaan org tersayang disisiku ini…sesungguhnye, aku amat bersyukur kerana Kau telah kurniakan aku zuriat sepemergian suamiku ke luar negara kali ini…Kau kurniakan la jua zuriat kepada teman2 ku yg senasib seperti ku sblm ini…Amin amin ya rabbal a’lamin…

2 comments:

qatrun said...

hai nana...
ala..jgn la sedih2...
always be happy k...
lama la x jumpe ko..
semoga ko ngan baby sihat selalu...

nanazack said...

qat..lama xdgr kabo ko? amacam umah bru?

aku xla sedih sgt dia nak g bertugas kat sana tu,tp yg wat aku sedih sgt pasal masih xdpt beraya dgn dia lg sjk kawin lg...huhuhu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...