Tuesday, June 10, 2014

jeruk pelam

petang semalam tgk budak2 kuarters ni 'berkenduri' kat pokok pelam sebelah rumah ni...haishhh abisla buah pelam tu...xmerasa la nk tgu sampai besar betul...dah nama pun budak2 kan, peduli apa diorg ni kan nak buat apa je pun...tp abg ada gak la tegur suruh berhati2 masa panjat pokok tu....sempat gak ada satu budak ni tanyakan abg, "ni pokok pelam siapa pakcik?"...abg selamba je ckp, "ni pokok kerajaan"...hahahaha..

sekali bila aku tgk lg sekali, makin ramai plak budak2 panjat pokok ni...risau ada gak...kang ada yg jatuh2, xpasal2 jd saksi plak kan...budak2 ni sibuk nk petik, xkira la yg besar yg kecik...abis jd mangsa budak2 ni...aku pun dh malas nk layan, terus je tutup pintu sbb dh nk maghrib pun..

pg td, ms aku bukak sliding door, terpandang la buah pelam bersepah2 kat bawah pokok, kat atas jalan...adoiii...ruginyaaaa kalo dibiarkan mcmtu....last2, bgtau kat abg suruh pungut je la buah pelam yg kecik2 tu...boleh gak dibuat jeruk dr terbiar mcmtu...abg pun pungut la sblm nk g kerja...dpt byk gak...

ha!! dpt byk ni abg kutip pg td...x ke sayang kalo dibiakan mcmtu...dh la mangga panjang hr tu xdpt nk rasa sbb budak2 ni petik skali yg baru buah nya nk berputik T____T....

aku pun apa lg, terus je kopek siap2 n belah2 kan....kang esok pg dh boleh siram dgn air gula...boleh gak dibuat mkn sambil tgk tv kan dr terbiar mcmtu....



2 comments:

3uri@ni said...

Banyak tu :D makan sorang ke?

Nana Zack said...

makan sorang? huhuhu xde la...laki aku pun mkn gak ni sbb home made nya kan...lg dia suka..siap hirup lg air gula tu...kdg2, khabir pun mkn gak..hahaha kecik2 dh mkn jeruk..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...