Wednesday, June 18, 2014

Labuan - Limbang - Brunei - Miri

perjalanan kami bermula pd hari khamis 12 Jun...utk ke Brunei ni, abg mmg dh lama mintak cuti dgn Dato...since bulan 4 lg kalau xsilap...hehehehe..maklumla, pki MyTentera kan, so kalo nk selamat, baik declared awal2 kan supaya nnt bila dh ada kat negara org, xde la mslh timbul...pergi utk kenduri kahwin je pun...hehehe

alhamdulillah, cuaca hr tu sgt baik..feri pun boleh kata on time la jugak walaupun xbrapa nk on time la tp masih dlm bajet waktu kami...cuma yg xberapa nk ok tu, adam plak boleh tetiba je dia demam...dh bg dia mkn ubat demam siap2 sblm bertolak pg tu...aku pun dh bwk bekal ubat demam 2 botol...stdby je sbb takut susah nk jumpa kedai nnt...maklumla, mana ada RNR mcm kat highway tu...huhuhu..

check point pertama kami singgah, ke sipitang...singgah sini sbb sipitang terkenal dgn sate dan duriannya... durian tu tolak tepi la kan..lg pun baru nk berbuah...so, kita pekena sate dulu...satenya pun murah banding ngan Labuan...besar2 plak tu....yg plg syok mkn sate sipitang ni, isinya lembut...xperlu susah payah nk tolak isi tu sampai hujung lidi...gigit tepi2 pun dh ok je...hehehe...

order 20 cucuk je..biasa nya khabir suka mkn sate tp ms ni dia xmau mkn...cuma rasa segigit je...pastu dia layan air milo dia je....

budak demam ni mmg xmkn sate...offer dia nk mkn nasi ke, mee sup ke...dia jwb xmau..nk minum milo o ais je...ye la, xpe la...mama xnak paksa...abg adam demam kan, mgkn tekak xsdp la tu...

ini budak, dah bg 2 air milo tu dgn abg still xcukup gak...terpaksa order satu lg utk dia....

abis je mkn, tetiba je angin kuat...kedai mkn ni tepi laut, so bila aingin laut kencang, abis sumenya nk berterbangan kan...maka cpt2 la masuk ke kereta...sblm bergerak tu, bg adam mkn ubat dulu...ntah mcmne, dia xtahan, terus rs nk muntah...nsb baik la sempat bukak pintu, so selambak la muntah dia keluar...pintu kereta kami xpyh la ckp, mmg kena la muntah adam tu...tp yg xtahan tu, kereta sblh kami pun kena muntah adam gak...nsb baik la kereta buruk...hehehe...tuannya pun mcm xkisah je...tgh angin tiup kencang tu gak la abg berlari ke kedai beli air mneral sbb nk cuci sikit...mmg kuat sungguh angin ms tu...seram gak la...terfikir ms tu, kalo la naik boat laju ke sipitang ms tu, mcm mana la keadaanya kan...

setel je bersihkan muntah, kami teruskan perjalanan...adam pun aku dh xbg dulu ubat sbb dia dh muntah banyak, so, panas dalam pun mgkn dh keluar gak kan...cuma suruh dia rehat n tido je la...khabir?? hmm dia la plg sibuk skali ms tu...mcm2 yg dia tanya....last2, tertido gak dia...abg kata, khabir tu tido bkn sbb penat main, tp sbb penat bercakap...hahhahaha....

so, perjalanan diteruskan....mcm2 daerah, pos kawalan, masuk brunei, keluar brunei...asyik keje cop pasport, at last sampai gak kat Limbang....kami decide bermalam kat sini je....perjalanan xla rs jauh sbb jalan nya ok sgt walaupun jalan kampung...xde la lubang sana sini...xmcm dulu g Lahad Datu, jalan mmg teruk sgt, dgn turun naik bukit lg...cuma travel yg kali ni rs lmbt sbb kena queue kat setiap pos kawalan imigresen dan kastam....kami bernasib baik sbb ms pergi tu kereta masih xbyk wlupun still kena queue...sbb cop manual ok...kalo satu kereta ada 4 penumpang, x ke lama nk menunggu???

sampai limbang, cek in hotel terus...adam makin panas...bg dia mkn ubat...suruh tido tp xmau, last2 bgks je la kepala dia dgn towel basah tu...abg rehat n tido dulu...aku? asalnya nk tido, tp kejap2, si adam n khabir ni gaduh je, xtenang mata ni nak lelap...huhuhu...pukul 5 je, siap2 keluar nk g money changer...boleh plak abg lupa nk tukar duit awal2...huhuhu nsb baik la masih ada money changer yg bukak ms tu...tukar pun xbyk mana sbb mmg plan xde nk shopping apa pun sbb masa sgt terhad...juat utk stdby je la kan....pastu cri kedai mkn...blk hotel dh maghrib...solat n baca yasin 3x sbb mlmtu mlm nisfu syaaban....setel je, terus tido...baru la terasa letih...

esoknya, pg tu kononnya just nak breakfast kat hotel je kan...tp makanannya xmenepati citarasa la plak...adam pun xmau mkn n minum...khabir pun sama asyik mintak roti bakar...pd dia roti bakar tu maknanya, roti yg sapu dgn butter n kaya...kalo sapu lain, dia mmg xmkn la jwbnya....dh kat situ xde, terpaksala smbg bfast kat luar...abis mkn, igt nk siap2 isi minyak dulu sblm blk hotel, tp xdpt, stesen minyak offline sbb xde karen...mmg xdpt nk isi minyak...abg kata xpe, blk hotel dulu, siap2 dulu pastu baru isi minyak....skali smpi hotel, hotel pun xde karen...uwaaaaaaaa...konfem satu limbang xde karen ni...huhuhu...nk xnk, terpaksa la tggu smpi ada karen baru boleh gerak sbb nk isi minyak dulu...

sementara tgh bersiap2, karen pun dh ada semula, so cpt2 masak air buat air panas utk bwk bekal...beg sume dh siap packing, suruh anak2 bersiap...pastu zasss terus cek out...

suruh adam ambilkan gambar...kesiannn, semua gambar yg dia ambil kepala papa hilang suku...hehehe..

anak2 aku xpakai kan baju melayu...kalo ikutkan kena pakai sbb adat sana katanya semua jemputan wajib berbaju melayu...tp sebabkan budak2 ni alah panas kan, tu yg aku xpakaikan..just tshirt je la sebab serap peluh kan...

on the way ke Brunei...dari limbang x la jauh sgt...dlm sejam setengah je...tp ms ni abg ada pecut skit sbb keluar lewat kan gara-gara xde kare, sbb cousin abg yg dr brunei tu dh janji nak tggu kami pukul 10.30...tp kami pukul 10 baru gerak dr stesen minyak...huhuhu

si kecik ni eksyen...mama ngan papa suruh tido dulu, nnt dh sampai mama kejutkan...tp dia xmau, dia asyik bg alasan "adik nak tido hotel"....itu je la ayat yg dia asyik ulang bila dh gantuk...malas nk layan, biarkan je la...adam plak ms tu mmg dh ngantuk sbb mkn ubat agaknya..tp pg tu alhamdulillah demam nya ada kurang sedikit....bila aku asyik berbual dgn abg, tiba2 baru perasan yg kat senyap je....rupa2nya budak yg asyik kata nk tido hotel tu dah terlelap...hehehehe...nak alihkan, payah pulak, jd biarkan je la....dia tido mcmni dr sebelum masuk pintu imigresen yg pertama....sampaikan masa pemeriksaan kereta oleh kastam pun dia masih tido lg...jd nya, pegawai kastam tu pun xsampai hati nk periksa lebih2 sbb kesian tgk budak kecik ni tido...hehehe...

Alhamdulillah, akhirnya sampai rumah mak usu dalam pukul 11 lebih....sampai2 je, mak usu suruh mkn dulu sbb kenduri mula petang lepas asar....lepas mkn, abg terus g solat jumaat n aku tolong apa yg patut je...sbb semuanya dh siap pun...skangni senang sbb pki katering jek kan...

masa kenduri nk mula, masa ni la anak2 buat perangai sbb dh ngantuk...suruh tido dulu xmau, majlis dh nk mula baru la kata nak tido...huhuhu..maka terpaksala aku tidokan budak2 ni dulu kat dlm bilik...so, mmg xtau menau la apa jd kat luar tu...huhuhu dtg jauh2 igtkan nk tgk adat sini kan...dgr kan je la apa abg cerita... kat sini pada aku adatnya sgt ok sbb penat nya skali je sbb semuanya skali jalan...xmcm kita, tetamu dtg, salam, mkn, balik....tp kat sini, dtg, duduk smpi sume tetamu dtg, majlis mula, makan serentak, salam, balik...so, kalo dtg lmbt, xdpt la nk mkn ye...hehehe...tu kes aku la sbb aku tidokan budak2 ni, keluar2 je dh abis mkn...maka mkn je la apa yg dpt...huhuhu...walaupun simple je adatnya tp meriah sgt....tiba2 je rs suka sgt duduk kat brunei...hehehe...

Selamat Pengantin baru buat Ain dan pasangan... kalau nak tau, ni la 1st time couple ni bertentang mata...cewahhhhh..sweet je kan bila dgr...bagus sungguh si Ain ni..bertuah badan sbb dapat suami sama position mcm dia, cikgu fizik gak....lg bertuah sbb husben dia dh Haji pun.... ms ni khabir xde sbb tgh tido...ZZZZZZ....

last snap sebelum kami nk bertolak ke Miri...khabir plak amik gambar...ms ni pun dia mmg xde mood...rupanya dia pulak yg demam...huhuhu......kami bertolak agak lewat sikit...dh hampir nk masuk maghrib ms ni...tp kena gak gerak sbb nk kejarkan pos kawalan sbb tutup pukul 10...hampir 3jam juga nak sampai ke Miri...tu pun abg pecut gak...huhuu...jgn ikut ye...pecut pun sbb dh terdesak ni...

ok...nnt smbg lg....

2 comments:

3uri@ni said...

Baba Naurah kan, tiap kali aku mintak dia pakai baju melayu complete sampin time gi kenduri kawin family, tak pernahnya dia nak, dia kata nanti orang ingat dia bapak pengantin, hahhhhahhhaaa. Dah dia tak nak, biasa aku iron baju kemeja batik la sebagai ganti.

Masa baca entry ni kan, aku scroll sket2, pastu masa nampak yg kepala berbungkus towel tu, mula2 aku ingat kepala ko, sekali adam, hahahhhhahahha

Jalan2 kat mana masa kat Brunei?

Nana Zack said...

kat Brunei tu mmg wajib berbaju melayu lengkap zue...bkn setakat ahli keluarga je, jemputan pun berbaju melayu lengkap..tu yg aku aku teruja...kiranya kalo pki baju biasa atau batik tu, tu dh kira org luar, bkn tetamu jemputan..tu pun laki aku lupa bwk songkok hitam...aku pun lupa sgt2...nsb baik la ada kopiah dia tu..hehehe...cara susunan kerusi jemputan pun unik.. kalo nak bandingkan dgn adat kita, kat brunei ni kira jimat sbb jemputannya aku rasa xbrapa rmi n mkn pun one shot je..xde tambah2 lauk...lauk abis, abis la...sbbtu kena dtg tepat pd masanya...hehe

maknanya, muka aku ngan adam sama la ek???hehehhee... x jln mana pun zue sbb 5 hari ni mmg travel saja...stop kat check point utk majlis n tido je la...so ada alasan nk dtg sini lg...best zue (^___^)...kasi bakar sikit...hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...