Thursday, June 19, 2014

Miri - Brunei - Labuan

malamtu tiba di Miri hampir jam 9 malam...ms ni mmg rs letih sgt...asyik terbayang bantal je...anak2 sejak masuk kereta mmg dh lelap...kesian kat khabir sbb panas nya makin menjadi la pulak...tido pun xsedar diri... sampai je Miri, kami isi perut dulu pastu baru la nk cari hotel...sblm bertolak dr labuan lg abg dh kol hotel kat miri ni tp semuanya dh penuh...rupanya Brunei baru nak start cuti sekolah...sbbtu la hotel penuh sbb rmi org Brunei turun sini...selain tu, ada org kahwin lg...huhuhu..mcm2 function la...ke sana kesini kami mencari hotel...dr yg 5 bintang sampai la yg xde bintang pun abg terjah masuk tanyakan bilik kosong..tp hampa...huhuhu...last2 jumpa satu hotel kecil ni...ada bilik kosong tp katil single double...aku ckp ok je la dr xde hotel...dh booking n bayar, skali xde lgsg ruang nk parking kereta...full house...huhuhu...brg2 plak byk... sampaikan manager hotel tu pun turun tolong carikan parking tp ttp xdpt gak...lastly, bincang punya bincang, dia bg option suruh kami try lg cari hotel lain yg ada parking, kalo jumpa, dia akan refund blk apa yg abg dh bayar....baik sungguh manager hotel ni tau...dan alhamdulillah, akhirnya kami jumpa gak hotel wlupun kosong takat 1 mlmtu je...so, kami cek in je la hotel tu n manager td tu pun refund blk duit abg....

pukul 11mlm gak la dpt masuk bilik hotel...bila dh masuk, budak2 ni apa lg, liat plak nk suruh tido sbb dh puas tido kan dr td....tambah plak mlmtu ada movie transformers, lg la susah nk tido...yg si khabir ni plak boleh plak muntah, berak mlm tu...huhuhu layankan je la muntah n berak dia tu...tp lega gak sbb kurang2, panas dlm dh keluar....boleh plak mlmtu dua2 botol ubat demam yg aku bwk tu abis...huhuhu nmpk gaya esok kena cari la..abg plak esoknya ada tournament....hehehe itu la sbb utama kami ke Miri...

view dr bilik...skali baru prasan ada swimming pool kat situ...kesian anak2 dh lama x swim tp kalo aku je yg ada mmg aku xkn bwk sbb xterkawal...anak2 aku ni bknnya expert mcm anak org lain...masing2 nk kena berteman....

muka kekenyangan ni.....baru lepas breakfast...kami bertiga je...abg xde sbb awal pg dh keluar sbb registration tournament tu pukul 6.30...breakfast pun ada skali, so, xrisau la abg dh mkn ke blum...hehe..lunch pun disediakan katanya...ms ni masing2 dh kekenyangan..puas mkn...hahaha...turun naik je la berat badan ni...dh xgheti nk duduk diam kat rumah kan, diet pun abis...ni pun turun breakfast dh lewat sbb anak2 bgn lewat..nk kejut awal2, kesian plak sbb mgkn budak2 ni letih sgt tambah plak demam kan...tp pg tu adam dh ok...agaknya demam dia terus kebah sbb nmpk ada tub besar kt toilet tu kot :p... yg si khabir masih dedor lg badannya...kena cari gak ubat demam utk dia ni...

pukul 10, terus je ajak anak2 bersiap sbb nk ronda shopping complex kat sebelah hotel ni...nak cari ubat demam skali...berharap sgt ada farmasi ke atau watson or gurdian kan...risau gak jln sorg2 bersama anak2 kat tmpt baru 1st time dtg ni...tawakal je la...niat nk cari ubat kan...alhamdulillah, hotel n shopping complex bersambung, so xperlu keluar bangunan..ikut jln dlm je....nmpk je guardian, terus je masuk...tgh duk belek2 jenis ubat, tiba2 je rs xselesa sbb pak guard tu asyik ikut je aku...asyik perhatikan gelagat kami 3 beranak...hmmm bila dh mcmtu, aku terus je la byr n blah...xberapa suka la kalo kita tgh pilih2 brg pastu ada org perhatikan, mcm igt kita ni mencuri plak...nmpk sgt guardian ni slalu hilang brg kot...sbb aku rs ni 1st time aku tgk guardian pki pak guard...huhuhu

dah dpt ubat...just pusing2...masuk giant...tgk Milo 1kg ada promo...amik 1 pek...ms bayar, rupanya dpt free air milo 1tin plak...aiseymen, kalo tau amik milo tu maximum terus 3 pek...hehehe...minyak masak pun ada byk tp nk beli skang, mcmne nak angkut ke hotel nnt...huhuhu...rilex dulu la...jalan kedai2 lain plak...jumpa kedai super save, beli alas meja..punya la jauh beli alas meja kan...hahaha...pastu beli playar eyelet utk buat felt...bru rm5.99...tgk kat online org jual smpi rm27...huhuhu sabo je la....nsb baik xbeli online lg...balik hotel, mkn maggi...hehhe...mls nk beli mknn sbb sumenya kedai fast food...aku ni kalo berjalan kat borneo ni mmg bwk bekal maggi cup...lbh meyakinkan....abis je mkn suruh anak2 tido...ptg pukul 4 baru abg blk...jalan2 jap lg skali beli minyak masak (labuan tgh parah, xde minyak masak ok), beli milo lg...pastu cek out tukar hotel...tido lg satu mlm kat miri....

sempat berselfie sblm keluar g cari ubat...anak2 kat bwh tgh jerit suruh cepat...hahaha

pagi ahad tu, mcm yg dirancangkan...bfast siap kat hotel...nsb baik makanannya ok dan byk pilihan...cuma xpuas hati tang byr bilik mahal dah tp dpt sorg bfast je...hhuhuhu...nk cpt nya pasal, add on je lg sorg sbb dh mls nk g mkn kat luar nnt takut buang masa....siap mkn, naik bilik, terus siap2 nk bertolak ke Brunei plak....

sampai kat Kuala Belait, rsnya dh masuk Brunei kwsn ni tp masih dpt line celcom...abg kol pak usu siap2 sbb nk tanya kwsn...ececece konon nk pki google maps la, skali pki google maps la kami sesat barat...hahaha..pki buku peta gak yg bagus, bru la jumpa jln...hahahha... ms kat sini, tgh tgu abg buat panggilan, mata aku tertumpu kat atas pokok....mula2 tu igtkan monyet...tp bkn, rupanya burung.. ada dlm 3,4 ekor aku kira...bila perhatikan btul2, rupanya tu burung enggang....wahhhh, kat sini senang je kan boleh tgk enggang berterbangan bebas, kalo kat tempat kita, kena pergi zoo kalo nk tgk enggang berterbangan...cpt2 la panggil anak2 suruh tgk...si adam siap ckp, dh mcm kat jungle jungle la mama ( maksud dia zoo la tu..hehe )...

selamat sampai rumah mak usu pukul 11.30...punya la penat masing2, boleh tertido...pukul 2 bgn, makan2 isi perut jap....pastu terus siap2...majlis kat rumah lelaki pun sebelah petang lepas asar...kami dr pihak perempuan lbh kurang 10 buah kereta...masing2 konvoi ikut kereta pengantin lelaki sbb semua xtahu rumah pengantin lelaki kat mana...punya la mereka jg adat kan...masih ada lg anak muda yg terima pilihan mak bapak mereka....smpi skang aku asyik tersenyum je bila kenangkan mak usu kata tu la kali pertama mereka berjumpa masa hari akad nikah...

 di rumah ibu bapa pengantin lelaki...yg kiri kanan tu mak usu n pak usu kami....tgh tgu acara pemberian hadiah dari ibu mertua kepada menantunya...kalo mcm kita kat semenanjung, bg masa tukar hantaran tu yg mcm serba berdiri tu la...sini lain, mereka xtunjuk pd org luar...kat luar para tetatmu dh tgu...dlm rumah, cuma keluarga pihak perempuan saja...

 ni semua wakil dr pihak perempuan...yg baju hijau tua tu jd wakil keluarga pak usu ms hr akad nikah tu...

 ini pun semua wakil dr pihak perempuan...yg berbaju biru tua tu, ekin, adik pengantin...hehehe... tp dah kawin ye...

aku duduk belakang je dgn tetamu lain...ye la, kang duduk depan ngan budak2 ni, haru biru plak majlis mereka nnt...xpe la, berkorban kan...dgr je apa abg cerita...tp dpt tgk serba sedikit adat mereka ni, mmg bersesuaian la negara mereka negara hudud...haishhh tetiba je rs mcm nk dtg lg...sila kumpul duit ye nana...huhuhu

abis je semua majlis, boleh plak khabir terberak...adoiiiiiiiiiiiiiiii la...si kecik ni kerasan sungguh tau ( bak kata org jawa la )...mana2 pun dia on je kalo rs nak berak...huhuhu...nak xnak kena bersihkan dulu gak la...setel je, terus gerak blk..yg mana dtg konvoi sama2 td semuanya dh blk, tinggal kami je yg belum...hahaha...nsb baik la mak usu, pak usu n ekin naik satu kereta dgn kami, kalo x, abis la sesat lg la kami...hehehe...

mlm tu, lepas isya' kami just ronda2 je kat Bandar Seri Begawan...besar juga bandar nya...pusing satu bandar tu...pak usu tunjuk tempat dia keje kat Masjid di bandar, tunjuk Istana Brunei...besar woooooo.. tunjuk kampung air...100% berbeza dgn kg air kat sabah ni...huhuhu...abis pusing, g mkn roti canai plak...tp ms ni khabir dh start meragam...dia dh tertido sbnrnya, pastu terjaga, mula la meragam..kejap kata lapar, kejap kata nak tido, kejap kata nk blk hotel...kejap kata hujan...huhuhuhu bersabar je la ms tu....

esoknya, pg2 lg kami dh gerak blk...keluar awal pg sbb takut jem kat imigresen...sbb skangni Brunei plak start cuti sekolah...kami plak dh beli tiket feri pukul 4.30...naik di menumbok gak...kami saje je xnaik feri dr Brunei, konon traveller kan...hehehe...


muka masing puas hati dpt travel jauh...lama dh xtravel jauh sejak duduk sabah ni...dulu skali tu je la pergi lahad datu...pastu dh xde travel jauh2 lg..plg jauh pun kudat atau kundasang je la...hehehe...Alhamdulillah, pg tu smooth je kat imigresen...cuma setibanya dekat pos kawalan sindumin kot kalo xsilap, hujan selebat2nya... plan asal kami nk berhenti berehat kat sipitang lg...konon nk makan sate lg tp ms tu hujan selebat2 nya sampai xnmpk jln...ombak pun boleh tahan tinggi...kedai mkn yg kat tepi laut tu konfem la xbukak kan...mcm mana la nk kipas sate dah kalo angin ribut mcmtu...so, kami teruskan je la perjalanan...abg pun bwk slow je la...tp tu la, sbb kami dh xde berhenti mana2, maka sampai awal...kami melencong ke kuala penyu...rehat kat steen petronas kecik tu...khabir berak lg...seee!!!! dia ni mmg suka berak kat mana2 je tau...huhuhu...abg dh puas rehat n tido, igtkan nk solat sini terus tp ada kerja pembersihan syiling plak, so kami terus ke pekan Kuala penyu plak cari masjid...siap solat, cari mkn n terus menuju ke menumbok...

pukul 5 baru feri berlepas dr menumbok, so,tiba kat labuan dlm jam 7..terus ke airport solat siap2...sampai rumah jam 8.30...mak usu dr ptg td asyik tanya kabar karipap dia mcm mana ok ke x?hehehe...alhamdulillah, sepanjang jalan hujan, maka karipap tu xcair n lembik...masih keras lg kejadiannya...terima kasih byk2 ^__^..dh selamat sampai rumah, maka acara unload brg je la...buat yg penting2 je dulu sbb esok nya abg keje n adam sekolah....badan pun letih sgt......

wajah budak yg asyik meragam je kali ni tau...kuat nangis, kuat jerit, kuat ngadu, kuat cari pasal dan dia juga la kuat ambil hati....sabar ye nana...didik anak ni kena byk bersabar...Allah dh kurniakan Adam yg xbyk perangai pelik2, bersyukurla...cuma jg je la Khabir dgn sesabar2nya...-_-

ok, kita cerita ole ole dari brunei plak ye....masa majlis kat rumah pengantin perempuan, pihak perempuan bg 1 beg plastik berisi beras wangi...dr pihak lelaki plk, dpt air kotak buah2an 1L...kami berempat dpt la 4 kotak..hehehe...ada dlm esbok, xminum pun lg...pastu pihak lelaki tambah dgn gelas utk wakil pihak perempuan...kami dpt 4 gak la tp dh pecah satu...sape pecahkan???? hmmm tanya la si kecik tu...ggrrrrr...

ni la rupa packing beras tu...comel je kan..bagus gak idea ni...sbb ni dr pihak perempuan AKA rumah mak usu kami, maki kami dpt sekotak berisi packing beras mcmni...hahaha..tp risau gak la takut2 kena cek plak nnt kat kastam..alhadulillah, hr tu xde plak kena cek kenderaan...

ni plak, ole2 utk adam dr tok usu dia...hahahha..bila mak usu dpt tau cucu saudara dia yg sorg ni suka mkn kicap ni, terus je mak usu kata nk bg sblm balik nnt...guest what??? harga kicap kipas udang ni lg murah tau kat Brunei...bru 2.50dllar brunei...kalo kat labuan dh rm8 ye....pd hal kicap ni made in JB je...huhuhu

ni minyak masak beli masa duduk kat Miri...nak amik yg 5kg terus, takut kang xlepas je nnt...nak amik 3kg plak, tingal minyak kekacang je....last2 ni je la pilihan terakhir....ok aje...lg pun xslalu nk menggoreng...cuma nk buat stdby ms Ramadhan je nnt sbb Labuan skang ni mcm byk dh kurang brg2 asasnya...

Gajus ni pun mak usu yg bg...3kg...xtau nak masak apa ye selain goreng mcmtu je..mak usu kata kalo campur dgn serunding pun sedap...hmmm boleh try nnt....

ikan tahai @ ikan tamban yg dah disalai...1st time tgk...1st time rasa gak....boleh tahan gak...mak usu bg sebungkus siap dgn cara2 nak masak skali mak usu ajar...hehehe...

ni souvenir dr pihak lelaki...patutnya dpt 4 biji tp 1 biji dh pecah ms majlis...huhuhu...tu budak kecik tu punya keje la...

pompuan dpt kotak pink, lelaki dpt kotak biru ^___^

tag ni dr keluarga perempuan...pakai ms majlis kat rumah perempuan...skang dh trend mcm ni kan...^___^

2 comments:

3uri@ni said...

Masa pregnantkan Naurah dulu, pernah la kena macam ni, hotel full house sampai tak tau nak buat apa dah. Last2 dapat la tido semalam kat hotel ni, then esoknya check out pindah hotel pulak. Tu yg leceh kalau jalan2 time cuti sekolah. Ramai sangat orang.
Minyak masak takde kat Labuan kenapa eh?

Masa yang keluarga lelaki bagi hadiah kat menantu tu, dia macam kita punya hantaran tak? Maksud aku deco2 tu la, ke camana?

Aku macam dah fed dup je ngan kicap kipas udang tu, mahal tak agak2. Cam import oversea je. Tapi menyampah2 pun beli jugak, kihkihkih

Nana Zack said...

kat Labuan ni mcm biasa la zue, selalu aje terputus stok..biasanya brg asas la mcm minyak masak, tepung n gula...n kdg2 susah nk dptkan tong gas..brg2 lain pun sama...mcm skangni aku cari sabun basuh top lgsg xde...sabun fab pun xde...last2 kena pki sabun lain...mcm nila hidup di kepualaun...ikut apa ada je..mcm minyak masak skangni yg ada xuma minyak jagung, sunflowe ngan minyak zaitun je la... nak2 dh nk dekat ramadhan ni kan, lg teruk la brg putus stok...huhuhu

ms hr akad nikah tu pun ada hantaran gak..tp mcm cousin hb ni dia mmg nak simple jd nya 5 berbalas 7 dulang..brg2 pun simple2 je...yg dr pihak perempuan siap 3@4 dulang isi buku2 ilmiah dan agama yg lbhnya bg quran, kain psg n coklat...tu je la... yg hari terima menantu kat rumah lelaki tu, cuma 1 dulang je...ikut kata laki aku, tu ada lah hadiah dr MIL pd menantu..xde deko2 pun just ltk atas dulang cantik je...FIL plak bg hadiah percutian ke Bali...sungguh bertuah couple ni kan...hehehehe

yg aku pelik, kicap kipas udang ni kan buatan malaysia, tp boleh plak jual kat brunei lg murah dr negara sendiri...sbbtu kalo aku beli kicap ni, mmg xmasak lauk kicap pun sbb takut cpt abis...hehehe..tp ni dh ada 4 botol stok, dh xrisau...mak usu aku siap pesan kalo abis n susah nk dpt kat labuan tu, bgtau kat dia..hehehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...