Monday, June 23, 2014

apa saje....

sabtu baru ni, kuarters ni mcm biasa buat aktiviti sukan antara blok..kali ni main bola tampar plak...bila dh pg2 sabtu dh ada aktiviti mcmni, maka aktiviti kami bfast kat luar di hujung mgu kena cancel la ye...huhuhu.. abg pun tu bru je blk dr KK mlm sebelum tu...ms nk tunggu abg blk, layan la final konsert ceria popstarz...korang tgk x??? pada aku, best! ngan juri nya yg asyik buat lawak..aku yg tgk sorg2 pun gelak mcm org apa ntah..anak2 sdp tido dpn tv...tapi mcm xbest la dia punya hadiah...kalo kilauan emas tu (yg ni aku mmg xtgk n xfollow tp amik tau hadiah dia je) boleh bwk blk rm100,000 + kereta+ trofi, nape la anak2 kecil ni takat dapat rm20,000 je ek? kan ke masih jauhhhh perjalanannya..kan kalo bg duit lbh, boleh gak bantu persekolahan budak2 ni...hehehe..tu just pendapat aku je...tp serius, mmg enjoy la tgk persembahan mlm tu..lagu2 semua best, mekap budak2 ni pun cantik n x over pun...baju pun cantik2 (tolak tepi la baju snooker tu ye...heheheh) persembahan artis jemputan pun best..mmg tgk ni xde rs sakit hati lgsg la..

ok2, smbg blk citer asal ye...hehehe...so pg2 sabtu tu sbb dh xdpt nk g bfast kat luar , maka mlm sblmtu aku try buat kuih feveret abg...seri muka...ini ntah kali keberapa aku buat aku xpasti la...tp yg pasti, sblmni buat mmg xpernah menjadi ok...xtau apa silapnya...mmg dh ikut betul2 resipi yg diberi...tp aku mmg perasan la, kalo buat kuih tradisional ni mmg aku xpass la...walaupun bahan sgt simple je...tp kali ni, alhamdulillah...menjadi plak kali ni cuma kaler je x cun sbb lupa plak xde kaler hijau...yg ada cuma esen pandan + kaler tu je la...

so, bfast tu je la...abg kata xmau mkn byk2 sbb nnt xboleh nak menampar...hehehe...so, selebihnya aku bekalkan je utk abg mkn sama2 ngan kwn2 yg lain....alhamdulillah, abis semuanya walaupun xseberapa sedap kan..hehe...


sukatan ni aku buat separuh je...sbb kalo ikut semua resipi yg ada, mmg akan dpt byk...tp kami ni takat mkn berdua je kan, nak bg kat jiran2 pun, jiran india ni mmg dia ada byk pantang larang...so mmg xberani la nk bg apa2 mknn, yg jiran atas ni plak, masih xblk2 lg....jiran2 lain dh blok lain plak..jauh plak nk g hantar kan, so, penyudahnya, suruh abg bwk g padang je la plg senang...

lapisan bawah

1 cawan beras pulut (rendam dulu, aku rendam takat 1 jam je)
1 cawan santan cair
garam
1 sdt minyak masak

basuh beras pulut, lepas tu satukan semua bahan...gaul n masukkan dlm loyang bersesuaian...kukus smpi pulut masak (lbh kurang setgh jam)

lapisan atas

1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 sdb tepung jagung
telur B 3 biji
3/4 gula pasir
1 cwn santan pekat + 1/2 cwn air
pewarna hijau
esen pandan
garam

satukan semua dlm blender n blend sampai sebati...tapis masukkan dlm periuk n masak sebentar sampai agak2 mcm nk pekat sikit....pastu terus tuang atas pulut yg telah masak n dh dipadatkan tu....kukus smpi masak (lbh kurang setgh jam gak)

ni seri muka versi aku la...sbb abg kata hijau dia ok, x keras sgt n xlembik sgt...sbb sblmni aku pnh buat, lapisan hijau tu keras sgt, pernah gak buat jd lembik sgt...n plg haru skali, tgh2 loyang xmasak... huhuhuhu..lepas ni kalo nk buat lg, ikut resepi ni je la...ha, kalo ada yg nk pki daun pandan pun boleh saje, lg sdp rs dia nnt...

pucat kan kaler hijau dia ni...boleh plak xprasan dh xde kaler hijau sbb sblmni mmg dh kemas2 brg kat dapur tu, mana yg dh nk expired sumenya aku dh humban...huhuhu


ini budak2 ni excited nk ikut papa g main bola tampar kat padang depan ni je...adam ckp, "papa main tampar, abg main bola ek?"...hahaha...kalo gabungkan jd la bola tampar...hahahaha...

asal main je mesti blok pegawai menang...pelik betul aku...hehehe...dh tuah mereka ni kan...seingat aku, setakat ni, baru sekali je blok pegawai kalah...tu pun game badminton...

ni cerita hr ni plak...adam blk sekolah bwk balik surat...Khamis ni tadika adam nk buat majlis hari jadi beramai2....ada sesi tukar2 hadiah plak tu...masing2 kena bwk mknn...kira mcm style pot luck la...


tapi yg aku xmenahan tu, cikgu dia dh tetapkan masing2 bwk makanan apa...hahaha...boleh plak adam kena bwk mee goreng...byk2 makanan, mee goreng la aku fail...kalo mee siam tu ok lg la...tp tgk ada budak lain plak kena bwk...huhuhu...mcm ne ni adam? kita tgk dan lihat je la nnt ye... ke ada sape2 sudi kongsi resepi mee goreng yg sesuai utk kanak2 tadika? sbb biasa aku kalo buat konfem terpedasla, terlembik la, terkering sgt la...huhuhu...

list dari cikgu...huhuhu...

ni plak lunch aku hr ni...budak2 mkn nasi n kari ayam...aku mls nk mkn nasi, so try menu baru ni...dpt ni pun kat FB...tauhu kukus goreng...sdp sgt...xtipu ye...sape yg hantu tauhu mcm aku ni, mmg recommended sgt la menu ni...buat pun xsusah mana...pastu mkn dgn sos n mayonis...sdp...mkn panas, xsedar mkn satu pinggan..huhuhu.. bila nk start diet balik ni nana ooiiii....!!!!


1 tiub kecil tauhu jepun (egg tofu)
2 keping tauhu biasa
1 biji telur
isi ayam

masukkan dlm blender n blend sampai betul hancur n lumat....keluarkan, masukkan dlm bekas yg tahan kukus..campurkan lada sulah, garam / cukup rasa, cili merah, daun bwg...gaul2 kan pastu kukus dlm stgh jam....

aku kukus dlm mangkuk lauk claytan tu je sbb ni mmg sukatan utk mkn 2 org je la...dah siap kukus, biarkan sejuk...pastu potong2 kan ikut suka hati, celup dlm telur n goreng smpi kuning....mkn panas2, cicah sos...mmmmm...sedapppp (^__^)....












2 comments:

3uri@ni said...

Amboi cikgu, siap tetapkan nak kena bawak apa, kecikkkk je aku tengok yg kena bawak kekacang tu kannnnn, hahhhahhhahhahhahha

Rajin betul ko masak kuih tradisional ni ek na :D

Nana Zack said...

hahahaha...itu la psl...aku rasa, ni la menu plg susah kan...huhuhu... kalo mee hoon tu ok gak la, mmg slalu buat, kalo mee kuning ni biasa aku buat mkn mee hailam je xpun mkn ngan mee sayur....sbb tau diri ni mmg xpass buat mee goreng...hahahaha..

lama xbuat kuih muih zue...ni dh start masak2, diet ke laut la...huhuhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...