Tuesday, March 4, 2014

lengkong @ agar-agar

kat Labuan ni, asal masuk je pukul 2ptg je, matahari sudah mancanak naik....yg plg best, sliding door rumah kami ni mmg see through la...ngam2 boleh tgk matahari..huhuhu.. kalo stgh org suka tgk sunshine ke, sunset ke, kat rumah aku ni nk pgl apa ek...huhuhu..tp ye la, xbaik merungut panas..ni baru panas dunia kan..belum lg di akhirat nnt.... syukur ye nana....

so, sejak cuaca panas2 ni asyik nk mkn benda2 sejuk je kan...badan ni plak slalu sgt rs panas dalam...tp alhamdulillah aku xdemam..cuma kdg2 tu rs mcm lembikkk je la sbb panas sgt...so ada satu mlm tu, sbb kan panas nye psl, xboleh la nk tido...g la dapur, bukak kabinet, tgk2 la apa yg boleh dibuat...nmpk agar2 tali tu dh lama benorrrr duk dlm kabinet tu...so, terus je tergerak hati nk buat lengkong pandan bersantan...sbb kan mls nk duduk dapur lama sgt, aku pun mls la nk tunggu lengkong tu mendidih sakan...bila nmpk dh mendidih je, terus aku tutup api...so penyudahnya, xdpt la lengkong yg berlapis tu...hehehe...xpe la, janji sdp kat tekak kan...esoknya aku bwkla separuh ke aktiviti Bakat..hmmm, belum start meeting, dh abis dulu lengkong tu... suka benar budak2 ni mkn...tambah plak cuaca panas kan...


bila abis, aku buat lg skali...so, kali ni buat proper sikit ye nana...betul2 ikut arahan....so dptla lapisan santan tu...tp still xperfect la sbb aku mls nk tapis...nmpk x ada kuning kat atas tu...tu telur..patutnya kena tapis, tp aku mls...hehehe sbb nnt sayang je nak buang..msk bkn nk buat jual pun, nk masuk perut sendiri je kan....tp geram gak la sbb adam xmau mkn...anak org lain tgk lengkong mama ni berebut2 sampai xcukup...adam lgsg xmau cuba...adik plak dia cuba2 gak mkn, tp bila masuk mulut tu dia buat main dulu..main tolak2 ngan lidah...,,hehehe

disbbkan smlm xmasak, hr ni kena la masak...plan nk buat pais kembong...rempah lada tu dh siap blend semuanya...simpan dulu...kang nk mkn baru bakar la...lama xguna pemanggang ajaib tu...

skangni kalo nk angkat baju kat ampai xperlu nak rasa2 dulu...angkat je terus sbb konfem kering..lg pun xsanggup woo berdiri lama2 kat koridor tu....perit muka ni...

5 comments:

3uri@ni said...

Aku kalu hari keje, basuh baju lepas naurah balik school sebab nak tunggu baju dia tu lah, hari2 macam tu, dalam 2-3 jam, kering la yang nipis2 tu. Kalu hari cuti, baru basuh baju malam atau pagi. Kalau basuh baju selang sehari, aku rasa macam penatttttt sangat nak lipat baju banyak2. Bertiga aje pun tapi banyak macam hapa, hahhaaa

Nana Zack said...

sama la...aku pun jenis membasuh hari2..xkira la basuh apa pun, kalo xbasuh baju, basuh tudung je...kalo mcm dua2 tu xbyk, basuh alas kaki plak..kain buruk xbasuh..pki smpi buruk pastu buang je..hehehehe..

cuaca tgh pns ni...ni pun sambil bls komen sambil ngap lengkong...hahaha

3uri@ni said...

Hahhhaaa, aku pun macam tu, dah takder benda nak basuh, basuh alas kaki. Kalau kain buruk, kalau yg lap2 meja, aku basuh, tapi kalau yang lap2 tumpah atas lantai, aku main pakai buang aje

$ue @nim said...

zue ngan nana, korang berdua ni mmg rajin la.. hobi yang sama... suka basuh2 nih.. kalu aku, tunggu penuh bakul dl la baru basuh kain2 tuh.. bab2 lipat plak, tunggu weekend je la dok bertapa sorang2 dlm bilik.. laki aku dah tau ssgt la aku wat apa kalu bertapa lama2 dalam bilik.. x leh lipat kat luar.. kang ada yg kena marah nnt.. apa x nya, kita lipat ada yg tlg bukakkan plak.. sapa x hangin....

Nana Zack said...

bkn apa sue, kang boring xde keje nak buat ms nk tgk tv...mula2 dulu budak2 ni mmg kacau gak, tp dh serik kena marah, dh xberani la nk kaco ms aku lipat...hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...