Monday, January 20, 2014

Cheesekut

ptg2 ni xtau nak buat apa...dh bg mkn kat anak2...dah ajar khabir ABC...hr ni ajar adam sebut huruf 'F' dgn betul2..setakat ni aku dpt trace dia xboleh sebut 'L' dan 'F'.... dulu dia xboleh nak sebut 'W'...tp sejak aku push dia abis2an, sampai skang dia dh pandai sebut...so, sekarangni, kena push 2 huruf ni pulak...sabar ye nana...nak mengajar anak ni kena byk sabar ye...Nana Boleh!!!!! perghhh...semangat sungguh ni...

so bila semua keje dh setel, dh xtau nak buat apa...nk tgk tv, khabir dh conquer nk tgh dvd je...skangni dia layan citer Planes dgn Croods je la...2 tu jadi feveret movie dia...hari2 wajib ulang tayang smpi nak muntah ye...dia pun dh hafal dialog tp syill nk tgk gak....ggrrrrrrrr...

bila dh xtau nk buat apa, selak la koleksi2 resepi yg belum pernah buat lg...cari yg simple2 je...yg bersesuaian dgn bahan yg ada kat dapur tu...selak punya selak, teringat la resepi biskut cheese ni...ada byk versi aku dpt...so, tambah tolak je la dgn apa yg ada kat dapur tu ye...nak buat byk2, takut muak..so, buat sebekas je..ni pun dlm 6 kpg je biskut aku guna...rata2 tgk resepi guna sepaket biskut terus...takut xtermkn la plak...


ni la hasilnya...very rich n creamy...pki biskut crackers je tu...ada yg pki biskut marrie gak...atas tu tabur milo+nes+oat...credit to my oldskool friend Syahlia....sdp sgt...tapi awassss jgn byk2 ye...hehehe



2 comments:

3uri@ni said...

Baru 2-3 hari lepas kakak aku La nak buat cheesekut, tapi masa kat pasaraya dia tersilap amik butter padahal nak beli cheese, dah sampai rumah baru perasan hehhhee

Kat pasti naurah dia tak ajar a,b,c, dia ajak yg teknik bunyi tu, nanti akan ada taklimat untuk parents jugak, so boleh ajar dengan kaedah yang sama kat anak2

Nana Zack said...

ni mesti nak beli cream cheese philadelphia tu ek...sbb design dia kan mcm butter gak..hehee...aku pki yg murah tu..brand tartura yg ada gambar kartun lembu tu je...rasa dia still sama gak...harga je berbeza..hehehe

mmg zue..skangni mmg ajar fonik je...tp at the end, bila dh pandai baca kena kenal huruf gak la...kalo xsilap aku la... mcm kes adam ni, dia sblm masuk sekolah dulu mmg dh kenal huruf...cuma sebutan dia je..mcm aku bgtau ko sblmni la..dia mcm pelat, tp xpelat sbnrnya, cuma teknik mulut dia tu xbetul...penyudahnya aku ajar dia kalo nk bunyi huruf F tu, suruh dia buat gigi arnab...hahaha.. baru aku tau dia xpandai nak gigit bibir bwh...sungguh xconcern aku selama nie...huhuhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...