Monday, January 13, 2014

oh my wiken!!!

hjg mgu, lgsg xde g mana2 pun...duduk rumah dgn adam khabir je la...papa sibuk since abis cuti hr tu smpi laaaa...erkkk, xtau nk kata smpi bila sbb bln ni mmg hectic schedule abg...dh brapa kali kena ikut belayar utk diuji....nak ajak pergi pasar pun xsempat2 lg ni...so, pesan kat abg je la beli kat supermarket 24hr nya... so msk je dulu apa yg ada ni kan...kdg2 tu rs bosan gak la sbb duduk rumah je kan...tp bila fikir2 blk, kan dh puas bercuti bln lepas kan...so, xbaik tau merungut...huhuhu sedap kan hati ni ye...chill nana!!!!

so, bila abg sibuk manknanya xmkn kat rumah la...nak msk yg havoc2 pun xde mood...ye la, penyudahnya nnt adam minta nasi+telur+kicap...hehehe tu je la menu dia...so sbb mls nk masak yg sakan, buat bubur je la...mula2 nk buat bubur demam je...tp bila fikir blk, bosan plak sbb xde sayur2 plak..tu yg terus je lupa diri campur kentang, carrot, kiub ayam, lada hitam...siap sempat terfikir kalo ltk santan dgn daun selasih ni pun sdp gak ni...teringat bubur mak kat kampung...huhuhuhu...sob sob sob....bila dh masuk carrot tu, bru la terperasan yg aku dh terover plak ltk carrot...konfem adam dgn khabir xnak mkn ni...huhuhuu...

pastu teringat menu bubur sorang kwn ni..tgk kat IG dia...dia masak lobak asin dgn bwg dan lada..n dia kata kalo ltk ayam atau daging pun sdp gak...kebetulan ms buat bubur ni aku tgh rebus daging korban last year punye sbb nk buat stok kuahnya tu...adoiii nana oiii, bilanya nk abis stok daging tu...keras kematu membeku dlm freezer tu tau...jgn simpan smpi raya haji thn ni sudah la ye nana...hehehehe

abg sempat gak rs bubur ni...abg kata sedap sgt...kalo arwah abah mkn bubur mcmni mesti berselera...T__T mula la nk feeling sedih2 abg ni tau....adam cuma mkn semangkuk je tu pun lepas puas aku asing carrot n kentang tu...huhuhu

hari ahad pula, pg2 lg abg dh kena pergi kapal sbb nak belayar..so pg tu abg dh siap2 belikan sarapan...punye la byk abg belikan..penyudahnya aku xmasak pun tgh hr...mkn je la kuih2 yg ada dgn nasi lemak kerang yg xbrapa nk ada kerang nya...huhuhu...tp tu la, bila dh biasa msk, masa tu terisi la kan...bila xmasak ni, mula la apa benda nk buat ye...nk menjahit, xde mood lg nk layan mesin tu...nk mengemas bilik adam pun bknnya boleh kalo budak 2 org ni terjaga...lg bersepah ada la...last2 kemas la kabinet dapur...buang segala bekas2 plastik yg jenis pki buang tu..mls la nk kumpul byk2...buat menyemak dlm kabinet je...

bila dh siap kemas...still rs kosong lg ni...apa la nk buat...sekali teringat kan pisang yg hr tu beli xmasak2, hr smlm baru la dia menguning cantik...so buat la kek pisang...nk buat kek pisang ni xboleh buat sparuh adunan, kena buat satu adunan penuh terus sbb rmi peminat dlm rumah ni...ececece mcm la ramai sgt kan, tp kek ni abg dgn adam mmg minat la...kalo kek dlm flight MAS pun adam suka mkn kalo dpt kek marble atau kek butter atau kek pisang dia...tp skangni, aku kecewa la...MAS ni sejak upgrade yg world apa ntah tu, mknn dia makin xsdp plak...kalo dulu, korang akan dpt main dishes, air mineral yg comel lote tu, sepotong kek n coklat kan...tp sejak akhir2 kami naik, sume kat atas tu dpt kecuali coklat dh xdpt...adam dh la kdg2 xmkn pun main dishes tu, just mkn coklat je...bila xde coklat, mula la dia xmau mkn...tu yg ajar dia mkn kek, nsb baik tekak dia boleh terima...yg terbaru ni kami naik MAS, cuma dpt main dishes dan air mineral comel tu je la...aikkk? makin cut cost pulak mknn dia...huhuhu...terkulat2 muka adam nak perabis kan nasi lemak sambal sotong selipar ms tu...last2 dia xmkn pun...tp mmg xsdp la bg tekak aku sambalnya tu...

kesian kan oven saya...dh xboleh nk laras api lg...alternatifnya..kena la tutup atas loyang tu dgn tudung periuk...kang nnt nk 10 minit terakhir baru la angkat tutup periuk tu...huhuhuhu

kek pisang menggebu...resepi ni mmg sng sgt...campur sume bahan pastu mix la smpi kembang...pastu terus je masuk loyang n bakar...xpayah nk tgu step kasi gula n mentega pukul smpi kembang ke...huhuhu leceh ok...dah nama pun kek pisang sempoi...

bila dh siap buat kek, duduk rehat depan tv....tiba2 adam dtg kat aku bg rantai ni...dia kata ni adam bg mama hadiah...(^___^)...hehehe terharunya...wlupun setakat rantai mainan yg dia dpt ms beli kotak mainan apa ntah...lama dia simpan nie...

tgk jam dah pukul 3ptg abg x blk2 lg...hmmm janji pukul 2 dh setel...skali try kol abg...huhuhu masih kat tgh laut lg....alaaaaa, blk lmbt la nmpk gayanya....nak xnk, masuk dapur la semula...korek2 la esbok tu apa yg boleh dimasak...igt boleh mkn kat luar sama2..tp abg ada dinner la plak...huhuhu...sedihnya...last2 teringat kan mee kuning kering tu ada lg satu bungkus...pastu ada sayur2 keras ni n daging yg dh siap2 rebus semlm..stok daging pun ada aku frozenkan smlm...suh projek mee je la....kali ni lain dr yg lain sbb nk try menu baru yg aku google...MEE RACUN.. pernah dgr x? 

org luar kalo dgr mesti seram..pastu mula la kata xbaik bg nama makanan mcmtu la, dh mcm doa nk bg racun la...tergelak aku bila tgk komen2 diorg ni...abistu nama mknn tahi itik, tahi minyak xplak org pertikaikan...cucur badak lg..ada badak ke dlm cucur tu? tiba2 mee racun suh tukar nama lain...cuba teliti betul resepi tahi itik tu, ada ke dia ltk tahi itik sebagai main ingredient? sama gak dgn resepi mee racun ni...ada korang nmpk x dia ltk bahan "satu sudu racun tikus@lipas"? tapi kalo betul diorg ada bubuh dlm masakan xkan la nk tulis dlm resepi kan...muahahahahaha....

ni la hasilnya...1st time buat sendiri...biasa mkn kat kedai je...tmpt lain xde kot...cuma ada kat Batu Pahat je rsnya mee racun ni...rmi yg konfius antara mee racun dgn mee bandung...sbnrnya, lgsg xsama ye...mmg lain sgt rsnya...xtau mcmne nk describe rs mee racun ni, kena rs sendiri baru tau racun xracun mee ni...hehehe

4 comments:

3uri@ni said...

First time ni dengar nama mee racun ni, mainly letak apa eh?

Waaaa, cantik la kek pisang tu ^_^ elokkkk je naik...err, kek pisang tu ko campur coklat ke?

Okay apa adam makan jugak bubur yg dah campur macam2 tu, even dia asing2kan seme2 tu, tapi makan gak. Kalau naurah, tgk ada macam2 dalam makanan, terus tak nak, rela tahan lapar, huhu

Nana Zack said...

mee racun ni kuah dia pki air rebusan tulang sbnrnya...kalo yg betul2 special, siap ada gearbox bagai...yg tu aku xleh nk telan la..biasa mkn yg biasanya je...pastu ltk tomato, ada rs pedas2 sikit tu sbb ltk lada giling...nk terangkan rs tu yg payah ckit..kena rs la bru tau..hehehe..kuahnya pun just nice xpekat xcair....

kek pisang tu atas dia tabur coklat rice la, coklat cip la, almond nibs la...tamak kan..hahaha...tp mmg sng la buat ni..ko try la zue, buat separuh adunan pastu bkr pki magic pan tu ..

150g pisang emas - dilecek
180g tpg gandum
180g gula halus /gula icing
3 biji telor
120ml minyak masak
1 sudu teh ovelate
1 sudu teh soda bikabonat
1 sudu teh baking powder
secubit garam
Cara-cara

campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih
masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda

ms asingkan aksesori dlm bubur tu, tiba2 lak terasa mcm musang berjanggut nak cri calon...hahaha jenuh tau..tp adam pun kdg2 kalo xnak mkn apa aku msk, mmg dia sgp berlapar..minum milo je..huhu

Nana Zack said...

gula tu aku kurangkan pd 100g je sbb bergantung pd pisang..kdg2 pisang ni ada yg manis sgt kan...

3uri@ni said...

Nana, ada version sukatan dalam cawan tak? Tadi aku dah tulis dah komen ni, tapi takder pun, ni tulis lagi sekali.

Ko kalu buat cake mmg letak ovalette eh? Dia akan jadi lagi gebu eh?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...