Wednesday, April 23, 2014

diet!

semenjak dua menjak diet ni, byk brg dapur kat rumah ni xdigunakan...kalo dulu, sos, kicap, mmg laju la abis...tiap2 minggu mmg kena beli stok....tp skangni, nk tgk sos yg dh terbukak tu bergerak seinci pun payah...huhuhu...

sekarangni asal nak beli apa2, kena selidik dulu ingredients sbb mmg betul2 nk diet ni...tp, utk pengetahuan, aku mmg cuba nak buat diet atkin...dan aku dh pun try utk seminggu...hasilnya?mmg sgt kagum la...sebab boleh lost 3kilos...itu dah cukup sukses bg aku yg metabolisme nya sgt rendah...kalo ikutkan proses utk fasa pertama ni wajib kena buat sekurang2nya 2minggu...asal aku xteruskan? hmmm biasala kan kalo dh godaan berada dikeliling, tercheat juga akhirnya... so, now, kena reinduction semula dr awal...huhuhuhu... abg pun tgh diet gak, tp dia diet kalori...mcm abg senang la sbb metabolisme dia tinggi n sangat aktif bergerak sana sini, sukan sana sini...aku? bergerak dlm rumah je la...

abang pernah cabar aku, umur dh nak masuk 33tahun baru nak stop kicap ke? hahahaha, aku mmg hantu kicap ok...tp utk diet ni, aku bkn la main terjah terus...kena study dulu weiiiiii...byk pantang larang diet ni...bila dh study, aku try slowly...mula2 kurangkan karbo (mcm nasi, mee, spaghetti) , lepastu avoid sos n kicap....n lastly, avoid sugar....bila btul2 dah boleh tinggalkan karbo n sugar, baru la aku start diet...mula2 mmg perit la tp bila dh lama2, seronok tau atkin ni sbb pd aku diet ni 'mewah' dgn mknn...boleh mkn apa saje kecuali yg dilarang tu je la....dan yg plg UTAMA sekali, semangat n jiwa kena KENTALLLL... so sekarangni akutgh cari semangat baru lg nk mula diet ni lg...wish me luck ^___^

sos nandos ni katanya satu satunya sos yg lulus utk diet...byk yg bg review sos ni lgsg xsdp..aku pun tiap kali g supermarket, wajib belek sos ni...sambil dlm hati berkata2, "kenapa ye sos ni xsdp? btul ke xsdp?"..pastu ltk blk, xjd beli.....lama ok aku buat mcmni...sampai abg pernah tegur, kalo nak, amik je la yanggg...huhuhu.. dan akhirnya mlmtd, aku amik gak sos ni sbb nak rs apa yg xsdpnya ngan sos ni...hahaha boleh gitu ek? dan td dh try mkn dgn ayam goreng, cuit sikit je sos ni...bila dah rasa....terus je mulut ni bunyi, "ooooooooooooo..." sbb apa tau, sos ni sebiji rs mcm sambal yg ada kat atas meja kat kedai2 mkn sabah...no wonder la kalo org semenanjung kata xsdp...aku mula2 dulu pun mmg xboleh nak terima sambal tu...tp dh masuk tahun ke 5 kat borneo ni, dh boleh telan sambal ni....nampak sgt xpernah g nandos kan? kat kk dah ada, sambal ni ada x ek kat nandos?

lebih kurang mcmni la...ini aku google je gambarnya...kalo kat sabah, labuan (sarawak aku xpasti) wajib setiap kedai mkn ada set ni atas meja... ada sambal yg teramat pedas kuasa dua, cuka, kicap dan pepper...kalo kat semenanjung biasa ada sambal kicap atau lada jeruk atau sambal belacan kan...hehehe

pastu skangni addict ni plak..seaweed...sdp rupanya kan...nyesal beli yg original flavor, kalo tau amik yg pedas...hehehe...kalo sblmni rs nak kunyah, mkn slice cheese...tp skang dah ada kudapan baru...hehehe

2 comments:

3uri@ni said...

Aku suka tgk menu2 diet atkins, tapi tengok je laaaa, kikiki selera makan tengah membuak2 ni, jadi aku makannnn je laaaa

Aku mmg x suka sos nandos tu, rasa dia aku rasa pelik.

Aku sukaaa seaweed, kalau kat kedai 2N, ada dia jual macam gulung panjang, apa yek nama dia, tapi bungkusan dia kaler ijau, tu kira seaweed jajan la.
Hari tu kawan baba Naurah bagi souvenir dari Japan, dia kata makan ngan nasik sedap, aku tak sempat ngan nasik nyer, ngap2 time tu jugak, kiki

Happy diet!

Nana Zack said...

menu2 dia mmg sdp zue, tp bila tang nak kena buat tu, alahaiiii...malasnya.. aku plak jenis suka masak awal..bila nak mkn je, terus cedok je...sbb menu atkin ni kena mkn panas, baru xmuak, kalo dah sejuk, xtertelan la...huhuhu..tp apa boleh buat,pasrah je la..hehe

ms ko dtg sabah, sempat x mkn sambal tu? sbb samabal nya sama je mcm sos nandos tu, pedas plus masam kan...nsb baik la aku dh boleh telan sambal tu, tekak sabah la katakan ..hehehe

aku 1st time la mkn seaweed ni, mcm mkn daun teh hijau pun ada gak...mcm sotong kering pun ada gak...sdp kan...yg jajan seaweed tu pun aku ada jumpa kat sini, tp xtry lg la...lain kali leh try..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...