Thursday, April 24, 2014

GIGI..

mcm berjangkit plak masalah gigi ni dr zue...huhuhu...tp bkn gigi aku la, ni gigi anak2....last thursday, abg xde.. mcm biasa la sbb ada vip dtg kan, so mmg bz sampai xdpt blk rumah la...so kalo abg xde, dh jd turn aku plak bwk budak2 ni g main kat taman..ikutkan hati mmg malas nak pergi, tp kalo xpergi, sampai maghrib la adam xbalik2 nnt...

mcm biasa, aku suruh adam pergi taman dulu, nnt dh nak pukul 6 baru la aku dtg menyusul dengan si khabir...sblm ke taman, aku mandi siap2 dulu...khabir pun aku mandikan je dulu sbb dia bknnya nk join main pun kalo tgk ada ramai budak2..sbb dia ni masih xboleh nk kongsi lg..kalo slide tu, dia sorang je nak naik..kalo jongkang jongkit tu pun kalo boleh dia nak naik berdua dgn aku je...orgl ain xboleh naik..sbbtu aku mls nk g taman awal2, asyik layan dia nangis je la nnt...lbh baik mandikan dia siap2, lg sng...so, blk nnt tinggal adam je la yg nk dimandikan...

sementara nak siap2 keluar ke taman, khabir ni boleh plak melompat2 kat tilam yg ada kat atas lantai ni.. dia ni mmg lasak abis la kalo kat rumah...berlari, melompat, membaling, menendang serah je la pada dia..mmg pakar bab2 lasak ni...nak kata aku xlarang, penat weiii asyik terjerit2 tegur dia jgn lompat...bkn xnak bg dia experience lasak mcmni, tp aku plg cukup lemah kalo jd apa2 yg xnak ms papa xde...petang tu, malang x berbau... ms duk dia lompat2 tu, ntah mcm ne terlebih excited nak g taman, dia boleh tersilap langkah...muka nya terhantuk kat kaki katil...aku apa lg? menjerit la sbb terkejut... angkat2 je, mulut dah penuh dgn darah... panik sgt ms tu...darah keluar xberhenti2...takut jgn ckp la...khabirnya dah melalak sekuat hati ms tu, lg la tambah panik aku ms tu...aku amik je kain lampin tu tekap mulut dia..tp ye la, dah nama pun budak, mana la dia nk bukak mulut dia...tp ms tu mmg nmpk la darah berketul2 keluar... T___T

bila dh bingung, aku try kol abg...ms kol ni la, air mata aku xdpt nk tahan, last2 aku yg nangis...dah panik aku pindah kat abg plak...huhuhu...tp ye la, ms tu mmg nak suruh abg blk ms tu gak...abg pun mmg nak balik ms tu gak bila dh dpt berita mcmni kan...pastu 10minit lepas tu abg kol, bgtau jem teruk...Labuan kalo petang2 mmg jem tau..aku pun boleh xigt ms tu...so, abg bg cdgn, lepas mghrib abg blk...sbb kalo blk skang pun xguna gak, jem teruk nnt smpi rumah pun maghrib gak....

aku pun teruskan lap2 mulut khabir sampai darah stop...pastu siap2 nk g panggil adam kat taman...kebetulan masa nk g taman tu, terserempak plak dgn jiran dr blok lain..tgk dia pki uniform nurse, terus je aku tanya dia...nurse aka jiran tu terus je check khabir...alhamdulillah, dia kata xteruk sgt, cuma gusi ada koyak sikit.. ms ni kalo tgk mulut khabir mmg muncung atas bawah sbb gusi dia bengkak dah..nurse tu pun kata kalo g hospital pun, xde bg apa2 ubat..mgkn setakat cuci je sbb darah ms tu pun dh stop...lega hati aku ms tu.. tp ms tu khabir jd perhatian jap sbb sume jiran2 yg ada kat situ ms tu dtg tgk khabir....

pastu bwk khabir ke taman jap, amik angin...adam plak dtg, dia terkejut tgk khabir mcmtu, baju penuh darah...bila dh mcmtu, adam pun ajak aku blk...eh, terbalik plak...biasanya aku yg kena pujuk adam blk...mgkn dia faham sikit2 kot...mlmtu lepas maghrib, abg pun sampai...khabir pun ms tu dh lembik sbb penat kot tambah plak aku bg dia mkn ubat demam sbb takut dia meracau tgh mlm nnt...bila sume keadaan dh terkawal, lepas isyak, abg g keje semula....alhamdulillah, mlmtu, khabir xmeragam sgt...

esoknya, adam blk sekolah, dia plak ngadu skt gigi...xboleh nk mkn...sudahhhhhhh..bila aku cek gigi dia, mak aiiii ada lubang besar kat geraham dia...papa plak ptg baru boleh blk....nak xnak tggu isnin la baru kita g klinik gigi RSAT (Rumah Sakit Angkatan Tentera)...sabtu ahad tu bg dia mkn lembut2 je la...bg mkn bubur demam...pastu pandai tu demand nk mkn maggi sbb gigi sakit...hahaha...ada je tau adam ni...

isnin pagi tu kami semua ikut abg g ofis dulu...adam ponteng sekolah...papa abis bg briefing, baru la g klinik gigi...1st time masuk klinik gigi RSAT ni...aku plak yg berdebar2..adam plak excited...dah alang2 jumpa dentist ni, tunjukkan skali la gigi khabir ni sbb jd pelik lepas dia jatuh hr tu...dentist tu suruh adam cabut gigi 2 batang...geraham (berlubang) n gigi depan (dh goyang lama)..khabir punya kes plak, ada berat sikit...doc ni bg cadangan, sebaik2nya gigi depan khabir kena buang semua sbb gigi dia jadi rata dgn gusi...mgkn ms jatuh tu giginya patah...tp kalo nk cabut, xboleh cabut kat klinik...kena bg ubat tidur n buat kat OT..tapi bkn buat dia labuan, kena refer KL plak....adoiiiii...bila dgr mcmtu, hati aku ni mula rs xsdp...so, bincang2 la kejap...akhirnya kami mintak hold dulu sbb aku nk dapatkan 2nd opinion dulu dr dentist lain plak...

pg td, g la klinik kerajaan awam plak...nsb baik la sampai awal, dpt giliran keempat...bila dh jumpa doc yg ni plak, lain plak cadangan dia...sbb khabir ni kecik lg kan...mcm xsampai hati nk bg dia masuk OT tu...aku ni yg dh 2x kali masuk pun, bila terbayang OT, ketar gak lutut ni...huhuhu...td doc cek pun mmg masih bengkak gusi khabir ni...cara yg lebih lembut dia kata, just amik kain rendam dgn air suam bergaram then tekap2 kat gusi dia...sbb dia xpandai nak kumur2 kan...so kena buat mcmni sampai la umur dia 5/6 tahun..sbb ms tu gigi kekal dh nak keluar...sbb apa kena buat mcmni? sbb gigi khabir ada karies..karies tu berkuman...bila gusi dh terkoyak, kuman boleh masuk...sbbtu dentist sblmni suruh buang terus utk pastikan kuman xkan merebak...cuma ye la, nk kena masuk OT tu yg aku xbrapa nak kuat hati...T___T..tp bila ada cdgn guna air garam tu, lega sikit hati aku...tp doc td suruh dtg lg 6 bln utk follow up gusi dia tu...

so, mcmtu la kisah gigi famili kami plak...hehehehe...ha, ms adam cabut gigi tu, dia sgt berani ok..langsung xnangis, xmeronta pun...tp ms dh abis cabut, doc ltk kapas kat mulut baru dia nangis sbb dia geli ngan kapas tu...hahahaha....klinik gigi RSAT tu pun best gak sbb pink sume alatan dia...mentang2 doktor pompuan kan...hehehe...doc nya pun peramah sgt pandai amik hati adam...yg khabir plak, ms pg td cek, sblm masuk bilik rawatan, dia sempat mkn 2 keping biskut tiger...dh masa doc cek gigi dia, penuh la saki baki biskit kat celah2 gigi dia...hahahahaha...sampaikan doc tu tertipu, mati2 dia igtkan gigi khabir pernah kena tampal..aku ckp, ni la 2st time jumpa doc...bila doc tu try cek blk gigi dia, rupanya serpihan biskut gak...doc cungkil, khabir siap boleh telan plak...hahahaha...khabir ooo khabir....


3 comments:

3uri@ni said...

Kecik2 dah kena cabut gigi, aku pulak yang seram padahal dari kecik sampai tua duk g klinik gigi je kejenya, hehhhee

Sejak aku MOS geraham bongsu ari tu kan, Naurah mmg rajin la berus gigi sebelum tido, sebab aku takut2kan dia, kihkih

Gigi Naurah alhamdulillah, takder karies, sebab anak aku jenis bukan kuat makan, jadi tak susah nak jaga gigi dia, tiap kali berus gigi dia memang nasib dia la aku kerjakan sesungguh hati dari gigi dia baru kuar sebatang, masa yang baru kuar sikit je tu, aku dah start sental, macam nak wrestling masa tu, dia meronta aku kepit ngan kaki, hahhhhaaa gelihati bila ingat2 balik.

Cuma gigi atas dia aku rasa macam patah ke hapa ntah, memang nak kena cabut tu kalau tak, tak cantik gigi kapak nak tumbuh nanti.

Senang cabut gigi susu awal2, kang dah masuk sekolah takyah cabut gigi kat sekolah. Dulu masa darjah satu, Dr cabut gigi kat sekolah, ubat bius tak sempat rasa lagi dah kena cabut gigi tu, huwaaa, sakittt

Anak ko Khabir mmg macam anak La kakak aku la, baru 2-3 minggu lepas kena g spital, berbalut kepala sebab lasak sangat. La macam ko la, hari2 jadi tarzan kat rumah, hahhhha

Baguslah Adam, tak nangis pun cabut gigi, boboi kan, mestilah kuat! Kalau gigirl macam mama je baru boleh nangis, ehhh, terkutuk mama pulak, hahhha

3uri@ni said...

Eh anak ko pakai ubat gigi kanak2 lagi ke ubat gigi yg dewasa punya? Hari tu kat pasti ada Dr gigi datang, ajar budak2 berus gigi, dia bagi pakai ubat gigi dewasa tu. Riuh mulut Naurah bagitau aku dia kena berus gigi pakai ubat gigi pedas, hehhhe

Nana Zack said...

zue, adam dulu pun bknnya jenis kuat mkn...satu hari cuma berbotol2 susu je dia minum...tp gigi dia pun ada karies gak..tp mgkn sbb habit dia dulu suka nyusu sebelum n semasa tidur kan, tu yg ada karies... sama gak dgn khabir ni, tp dia ni kuat mkn...wlupun xbyk, tp dia suka mencuba apa saja mknn n minuman...hehee..

bab gosok gigi, kalo adam dulu mmg aku rajin gosokkan, tp ntah la, mgkn gen gigi anak2 aku ni xikut aku atau papa diorg kot...kalo khabir tu, mmg dia ni susah kita nk gosok..kepit la mcmne pun, mmg dia lg kuat...

kalo gigi susu tu, kdg2 dia mereputkan...xpun giginya mengecil..tu yg doc td bgtau aku...dia kata xperlu buang gigi khabir tu sbb ia akan mengecil so gigi kekal sng la nk keluar..mudah2an mcmtu la hendaknya...

adam mmg lgsg xtakut ms kena masuk bilik dentist tu..dia ikutttt je...dah la xtutup pintu, kami mmg boleh tgk la tp aku xtgk pun sbb bila terpandang dia, aku nmpk mata dia tgh tgk aku...huhuhu, tu yg konon2 xnmpk dia...bila tanya dia sakit ke x, dia kata xskt...cuma dia xsuka kapas darah tu je...hehehe

adam mmg dh lama pakai ubat gigi dewasa...aku bg dia pakai ubat darlie..khabir je la masih pki budak2nya...tp td doc pun pesan mmg suruh bg yg dewasanya gak pada khabir supaya budak2 ni xtelan ubat gigi masa memberus...sbb khabir ni suka telan...dia bukan berus gigi tp nyonyot berus gigi...huhuhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...