Tuesday, April 15, 2014

demam..

musim demam agaknya sekarangni...sebelum ni, adam yg demam...start jumaat mlm adam dh start muntah 2 round...huhuhu nsb baik xmuntah kat bilik, dia sempat bgtau nk muntah, aku cpt2 suruh dia pergi toilet muntah kat toilet bowl....hah, amik ko semangkuk dia muntah...pastu igtkan dh setel, dia patah balik muntah lg semangkuk.....terus otomatik badan dia jadi panas....tukar baju dia bg pki lengan pendek je n amik towel kecik basahkan ltk atas dahi...bg mkn ubat siap2 sebab abang xde, outstation KK ms tu...

esknya mmg dia lembik la....tidoooo je kat sofa depan tu....adik pun apa lg, kejap2 tgk abg pastu main sendiri...dia lgsg xkaco abg dia la sbb mgkn dia dh biasa main sorang2 kalo abang adam pergi sekolah...alhamdulillah, walaupun adam demam, dia masih ada selera mkn walaupun xmcm sblmni la...dia siap request nk mkn bubur mcm cikgu salina buat, bubur+ikan bilis+kicap... bila dh masakkan, bg dia mkn, sempat lg adam komen..."mama, ikan bilis cikgu salina besar, ikan bilis mama kecik je"... :p...kekeke..bila aku tanya mana yg sdp? dia kata, yg besar la sedap..hahaha...adam, adam...tp alhamdulillah dia mkn byk..adik pun sibuk nk join mkn sama, bila aku xbg, dia marah plak...dlm hati terdetik, ada gak adik kena jangkit nnt...bila papa dah balik, adam terus je ada semangat...demam ia pun beransur kebah...mmg nk tunggu papa balik agaknya si adam ni...so ptg tu pusing bandar je...dia pun lembik lg...esoknya terus segar....

isnin pagi plak, lepas hantar adam pergi sekolah, adik bgtau nak tido...siap suruh mama pok pok dia skali...tarik langsir, tutup tv, tutup kipas stand....pok pok dia kejap, terus je dia terlelap...pelik gak la sbb khabir ni sejak stop tido buai mmg dh xtido siang, kecuali travel jauh je la dia tertido dlm kereta ke...mmg rs xsdp hati la ms tu...tp aku buat keje2 rumah mcm biasa je la cuma rs sunyi je la...biasa ada la dgr mama jd tarzan jap... sampai kan mak telefon dr kg pun tegur," rumah sunyiiiii je tu, khabir mana???" "tido???" hehehe mcm tu la reaksi mak bila dgr khabir tido siang....

setel maska satu lauk, khabir pun terjaga...rupanya dia demam...panas sungguh badannya...xlarat nk bgn..tanya nak milo ke x? dia geleng je...kalo x, ms tu mesti dh nk masuk 4 botol dia minum milo...bg dia mkn ubat n pki kan kool fever tu je sbb dia ni jenis xsuka kain2 basah ni...nnt lg teruk dia menangis...biarkan je dia jap layan mood sambil tgk tv...setel keje mandikan dia jap...

pastu sambung buat keje...bukakkan tv...tp tup2 tgk tv dh tutup n dia dah tertido...alahai...kesiannya tido mcmtu..nk angkat takut ngamuk, so biarkan je la dia tido mcmtu....

abg balik sekolah, bru ada smgt sikit...tp sebelum tu adam pun ada tanya aku.."mama, adik ni diammmm je.." hah! see, sume org pelik bila adik diam...sbb khabir ni jenis ckp xberhenti, pastu selalu panas baran....tp bila dia demam, mmg totally rs lain la...adam plak yg rs janggal sbb xde kawan nak main...pastu mula la dia kacau adik dia....ms ni tgh ok lg, boleh masak beger...hehehe

pastu masakkan ikan bilis utk mama...dia dh kenal kaler, so, bila ikan bilis dia xcukup, mula la dia tanya mana fish red adik????jumpa yg red, nnt hijau plak lain...mcm tu la, xpernah ikan bilis dia tu nk cukup korum...hahahhaa

xsampai setgh jam, lepak balik...tido lg sampai la papa balik keje....bgn2 je bad mood sbb papa kacau dia tido...huhuhu...dan hari ni alhamdulillah dia dh ada selera mkn...xmcm smlm lgsg xmkn n xminum pun...takat air masak brapa sgt je tu pun kena bg minum pki shringe sbb xlarat nk bgn...abg g main kat taman pun dia xheran....

pg ni je dia dh mintak nk mkn roti sapu coklat, keropok, air masak....semoga adik cepat sembuh n riuh semula la rumah ni ye...adik demam, mama pun xde nak bebel2..pun rs pelik gak bila xbebel satu hari ni kan...hahahaha...

3 comments:

3uri@ni said...

Bila anak tak duduk diam, rasa hot lain macam je kan, tapi bila anak diammm je sebab demam, mulalah rasa sedih nak nangis sob-sob, masa tu rasa takpelah nak degil2 pun, janji sihat kan, hehhhhe

Kat sini asap tak abis2 lagi ni, pagi tadi Naurah g pasti pakai face mask, risau betul udara macam ni

Nana Zack said...

jerebu lg ke atau hutan terbakar lg? sini cuaca dh ok sgt..siap dah mcm musim sakura dh ni...pokok berbunga sana sini...

alhamdulillah, khabir dh ok sikit ni...xmcm smlm, blk dr klinik mmg xlarat lgsg sbb dia sikit pun xmau mkn minum sbb doc kata ada ulser dkt dgn tekak dia...tp rumah mmg sunyi la xdgr suara dia n suara mama dia jd tarzan..hahaha

3uri@ni said...

Bukan jerebu atau hutan terbakar, tapi orang sengaja bakar hutan pulakkkk
tak cukup ngan udara yang berasap ni, petang2 ada pulak yang bakar sampahhhhh....agak-agakla kot nak bakar sampah pun, tunggu la udara elok sikit

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...