Wednesday, April 30, 2014

Hari TLDM ke 80

baru-baru ni hari TLDM yg ke 80...PTKK buat hari terbuka armada pada ahad baru-baru ni...sabtu pagi kami dh start gerak ke KK...mcm biasa la kan naik feri..n kali ni stay kat hotel yg berdekatan dgn base sbb sng abg nk ulang alik amik kami nnt...

pagi ahad tu ada parade...sume anggota terlibat...kami xikut pun sbb mula2 tu mmg xtau pun famili boleh ikut...tp bila dh tau, mmg xkan ikut la sbb khabir ni kan xterkawal plak nnt...dia ni bknnya boleh kalo kat tmpt2 mcmni...ada gak padang kawat tu dia buat mcm padang dia nnt...huhuhu...

abis parade, abg dtg amik kami kat hotel...jln ms tu pun abg kata dh start jem kat jambatan 'ngeri' tu...sbb apa aku panggil ngeri? sbb tu la tempat abg accident hampir 3thn lepas...huhuhuhu...jambatan tu skang tgh nak upgrade...mcm2 citer berdarah pasal jambatan ni tau...tp abg mmg sangat bernasib baik ms tu...

sampai2 je kat PTKK, org dh tersangat la ramai...parking plak nun jauhhhhhh...xmcm tahun sblm2 ni, dpt parking berhampiran dgn kawasan pameran...dah la jln jauh, khabir plak buat perangai je la sepanjang jalan tu...tambah plak dgn cuaca yg amat terik ms tu...huhu...sabar la nana, ni baru panas kat dunia... tp yg buat aku tambah panas tu, aku bg adam pki spec hitam dia sbb dia ni mmg ada masalah silau...bila adam dh pki, khabir plak ngada2 nk pki gak...dia punya spec dh patah, tu pun dia yg patahkan...nak xnak, aku bg la adam pki aku punya, adik pki adam punya...papa pki payung, punnnnn khabir nk payung gak..nak pegang sendiri plak tu...grrrrr mmg hangen panas la satu badan ms tu..bkn aku je, ngan papa pun naik hangen ms tu...pastu baru langkah berapa tapak, dia dh xnak jalan sendiri..nk dukung plak...huhuhu kesian papa kena dukung adik...jenuh weiii nk berjalan jauh tu...



bila nampak 1st booth dr tentera darat ni, mmg lega sgt2...so bermula la aktiviti gambar bergambar...gambar adam je la, kami berdua mmg xde nya sempat nk bergambar sakan...khabir plak, langsung xmau bergambar sbb takut....


bila nmpk motor polis ni, adam beriya2 sgt nak naik...bg can la kat dia kan...tgk budak2 lain pun rmi bergambar...bkn budak2 je, mak bapak budak pun excited bergambar naik motor polis...hehehe

skali ada motor polis ninja ni plak...dah mcm motor pakcik dulu plak...kaler je lain...

pastu jln2 ke hujung jeti....sume nya auto show...hmmm xbrapa nk tarik perhatian aku sbb tgk biasa2 je design keretanya...kalo kat labuan, lg grand design kereta nya tau walaupun setakat viva je...

ms ni papa nk ajak budak2 ni naik KD Perak...tp ramainya org beratur...so, papa apa lg, try kontek kwn la...hehehe...sori la kalo mereka bertiga ni potong queue...sbb kalo nk tgu turn, xtau la nk tgu sampai bila..cuaca plak panas terik...kesian plak nk suruh budak berdua ni ngan papa beratur lama2...yg lain2 tu pun kebanyakan yg beratur bknnya famili, tp budak2 sekolah, ikut rombongan kot...so pd aku mereka masih byk tenaga la kan...hehehe..so semntara papa cari kwn tu, terserempak plak ngan PASKAL ni...apa lg, aku pggl la adam suruh bergambar jap...

sementara mereka bertiga naik kapal, aku duk berlegar2 je la kat booth yg berdekatan...nmpk mcm2 barang  ada dijual, tp ntahla, xtau nape xde nafsu nk membeli...mgkn sbb panas sgt kot...ngan silaunya lg...pastu org ramai....kami takat beli pizza satu (PHD buat promosi rm15 utk size regular) utk kami alas perut blk nnt, pastu dgn shopping air...air saje kami beli smpi 3 kali...air jus je dah 4 botol, air kotak milo 2 kotak, air tin 2...tgk? x ke melambangkan betapa panasnya ms tu kan...sume air tu abis kecuali tinggal 2 botol jus je..

dh abis ronda, g booth souvenir plak...xbyk pilihan sbb aku nk cri yg melambangkan 80tahun kan...last2, abg beli tshirt n aku suh abg belikan face towel 2 helai sbb nk present kat cikgu adam...sambil abg duk bual2 tu, aku layan budak2 ni minum..abis minum, adam ajak balik sbb dia penat dia ckp...adam ni senang kalo nk tgk dia xlarat...tgk je pipi dia, kalo merah padam, tu tandanya dia penat sgt la tu...

nk g ke kereta pun satu hal lagi...kan parking jauh kan...khabir mcm biasa la start meragam...nak tgk laut la, xnak balik la...ada je tau...last2 abg tinggalkan kami berdua...abg jln dulu dgn adam g amik kereta...huhuhu...xtahan nak layan kerenah khabir sepanjang jln kaki tu tau...

sebelum balik ms tu, sempat gak la snap ngan paskal2 ni...tp sblm tu mmg minta izin dgn abg dulu la..boleh ke amik gambar ngan paskal2 ni...hehehe...abg kata ok, terus je bg abg hp suh snap...hahaha...abg xmau bergambar, so kami bertiga je la...tgk si khabir tu, 3x abg amik gambar, 3x tu la dia duk tgk si paskal2 ni...hehe takut sgt agaknya....tu belum lg kalo ada seragam sniper, konfem adik tido ngigau...xde plak thn ni yg nk pki seragam sniper...tp kesian gak tgk paskal2 ni sbb panas terik pastu pakaian serba hitam...hr tu mereka ni mmg jd perhatian pengunjung....sume duk kejar paskal2 sbb nk bergambar...bila dh last2 tu aku nmpk gak la diorg xtahan kot, terpaksa bukak topeng tu...ye la, kang diorg plak yg pengsan nnt...hehehe

2 comments:

3uri@ni said...

Adoi Khabirrrr, buat perangai yerrrrr, hehhhheee aku takleh baca pasal khabir, rasa kelakar walaupun mak bapaknya rasa nak terbakar, kehkehkeh


Tengok cuaca pun aku dapat bayangkan panasnya...skang ni nak jalan2 mesti nak kat tempat air cond, panas bebenor kat Kuantan ni

Sunglasses aku dah lama jadi menan Naurah, tak berupaya dah aku nak selamatkan...nasiblah murah2 je

Nana Zack said...

mmg dh terbakar la kami berdua sbb khabir ni zue...nk dukung saje, kang kalo bwk stroller, bknnya dia nk duduk pun, dia nkberlari je kejenya... stroller dia kat kg dah selamat aku bg kakak aku...ye la buat nk simpankan, baik bg sepupu dia pakai..yg ada ni pun dh jd tukun kat stor...huhu

spec aku xleh la weii jd brg mainan...umur spec tu dh hampir 7thn tu...hadiah besday lepas kawin dolu2...hehehe...LEVIS, xkan nk bg diorg buat mainkan...hehehe.. tu je la yg aku pki sepanjang 7-8tahun ni, xpernah tukar lain pun...sayang wooo..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...