Tuesday, October 16, 2012

kuih xmenjadi…

smlm dgn berbesar nye hati ni, teringin la nk wat satu jenis kuih tradisional nie….sbb sblmni ada beli tp xpuas hati sbb.. sbb… sbb xmau la bgtau kat cni kang nnt dia terbaca blog ni skt hati plak…tp aku lg skt hati tau…huhuhu

wat kuih ni pun dgn niat di hati nak wat minum ptg n bfast utk pg ni…ye la, smlm abg kena belayar kan…sure mlm xnak mkn berat2 lg dah…sbb lately ni abg sibuk sgt2 n slalu blk lewat mlm sbb nk setelkan hal2 di kapal…so, utk mengurangkan beban di kepala abg, aku pun cri la resepi kuih tradisional ini….jumpa la kat 1 blog glamor nie…tp ikut resepi dia kena guna loyang sekian2…so, aku pikir byk sgt ni, so aku pun kurangkan la sukatan…wat 2/3 je…

dgn TERROR nye, aku pun wat la sukatan sendiri…fasa pertama menjadi…sbb dh biasa wat step ni…tutup mata pun leh jadi… so utk fasa kedua ni lum pnh try kan, so ngan skali lg aku gunakan ke TERRORan aku ni, aku sukat sendiri lg….

dr kul 3 sampai la kul 6ptg, kuih aku xmasak2…uwaaaaa abg pun dh blk keje…tgk muka kesian aku ni…tanya nape? aku pun ckp la kuih xmenjadi….korang tau apa reaksi husben aku tu???? ada ke dia GELAK SAKAN kat aku…sabo je la…terus aku ckp xde mood nak masak lain…aku ajak abg g mkn beger je la kat airport….

dgn gelak skali lg, abg pun iya kan je la…suh siap2 n pas maghrib terus keluar sbb nnt mlmnye abg nk ke kapal lg…hak hak hak….so, 6.30mlm kami keluar g airport mkn beger mcd….tp benci la sbb stok beger byk abis….huhuhu kena tggu stok dr smenanjung kah???? so, lastly mkn mcchicken je….huhuhuhu…dlm hati nk try samurai lg skali….walhal dh mkn kat KK tp xsdp plak…tp bila tgk review kwn2 kt FB, diorg kata sdp plak…huhuhu nk kena test lg nie….hmmmm nk cri alasan mcmne lg ek nk ajak mkn beger lg??? hehehehe..

2 comments:

3uri@ni said...

Kuih rahsia apakah itu (^o^)

nanazack said...

kuih biasa2 je zue...tp menggunakan teknik mengukus...kekekeke...last2 ke tong kuih aku tu...huhuhu....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...