Friday, July 4, 2008

kongsi-kongsi

Ada gak kwn2 aku yg bertanya kan, apa yg aku amalkan utk pregnant nie…sbnrnye, xde apa pun…Cuma sepanjang abang kat france dulu, aku dah mula berpantang kat pemakanan aku….dan ada jugak supplement yg aku mkn…dan yg plg penting, ni sume rezki yg Allah tentukan, kita cuma berusaha jek…..kat sini aku senaraikan apa yg aku mkn …

Ubat-ubatan
- folic acid
- evening primrose oil 500mg(EPO)
- susu anmum

Pemakanan
- bykkan mkn bayam…xkirala nk wat msk apa pun…sayur daun hijau yg lain pun leh gak…
- mkn bendi…aku rebus jek, pastu cicah ngan smbal belacan…..
- minum susu
- mkn anggur
- mkn madu campur skit ngan serbuk kayu manis. Mkn sblm breakfast…sekurang2nye setgh jam awal…nk sapu kat roti bakrr pun leh gak, cmpur gak ngan serbuk kayu manis tu…biasanya yg ni aku suh abang yg mkn….

Tradisional
- urut satu badan

Yg ni, apa yg aku elakkan plak…

- air teh, kopi, Nescafe, air tebu, air soya..
- xmkn tebu, nenas…
- sayur2an yg leh wat bdn berangin…cth: kangkung, pucuk ubi, nangka muda….
- air batu / ais…

Rasanye, yg ni je kot apa yg aku amalkan…nnt kalo aku ada teringat yg lain, aku edit lg…yg penting, lain org, lain caranye….dan bukan apa yg kat atas ni jek korang leh amalkan, byk lg amalan yg lain leh dipraktikkan…Cuma korang sanggup atau tak sanggup je, antara korang mampu atau xmampu jek….usaha jgn xusaha tau (^_^)..

Ok…lastly, doakan aku n baby selamat ye….dan doakan gak aku sihat sepanjang pregnant nie…Aminnn…

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...