Sunday, July 20, 2008

EMERGENCY

Malam td, aku ke emergency ward….perut ku meragam….ntah nape, lepas je mkn mlm, perut ku tegang semula….rasa ketat semacam je…tekak pun mula meloya….aku terus je masuk bilik papa, pastu terus jek suh papa bukak air-cond sbb peluh dah mencurah2 xbehenti…aduh…aku plg xsuka bila keadaan mcm ni datang pada ku….rasa terseksa sebentar….nak baring xleh, nak duduk xleh, apa lg la nk berdiri…serba xkena sumenye…

Tiba2 jek perut rasa semacam, aku terus je ke bilik air…bertapa jap…tekak pun dah xsdp, apa lagi tersembur la sume apa yg aku makan sebelum tu….sume mi hailam yg aku mkn tu terkuar….wah….mmg seksa bila muntah nie…..bila rasa mcm dah keluar sume isi perut, aku pun kuar bilik air….rasa lega sebentar sbb rasa ringan ckit perut nie….tp kepala plak sakit, tiba, xleh nak bernafas, mata plak mcm nk gelap…huhuhu jgnla pitam…aku terus baring kat bilik sambil sapu minyak angin…

Baring punye baring, perut sakit semula, tekak pun mcm tersekat ngan sesuatu…masuk la bilik air smula….wahhhh…tersembur lg la…2mangkuk mi hailam yg aku mkn, abis sume dh keluar…tp kali ni lg menyeksakan sbb mcm xkuar abis…..tiba mcm ada angin tersekat jek kat ulu hati nie….aduhhhh…mmg xtahan….

Aku masuk bilik semula….guling2 atas katil, tp x hilang gak…last2 aku panggil jojo yg tgh main game ms tu….aku suh panggilkan mak….bila mak masuk jek bilik, aku dah xleh tahan menangis lg…terus je merayu kat mak nak wat mcm ne lg…sakit wei bila angin xlepas kat ulu hati nie…aku dh risau jek kalo gastric dtg semula…dah lama beno aku xkena gastric. Mak suh siap2, sambil panggil papa yg tgh berehat2 kat bilik tu…wah, sume panic…long plak dah sibuk carikan aku baju yang sesuai nk g hospital…aku betul2 xlarat nak bangun lg, mana kan tidak, sume isi perut ku dah keluar….nak xnak, terpaksa la aku gagahkan diri juga bangun untuk salin pakaian…

Sampi2 jek kat emergency, pas dah kena soal jawab ngan doctor, terus jek dia arahkan nurse bg aku mkn MMT (Mixture Magnesium Trisilicate) @ ubat kapur la…aku plg xsuka ubat tu…nurse tu bg aku mkn dlm 40 ml la aku rasa…sbb 2kali penutup ubat tu…aduhh…nasib baik la aku dh siap2 muntah sblm datang, kalo x, aku rasa, aku muntahkan je depan nurse tu..hehehehe…

MMT

Pas makan, perut rasa xsdp smula, mcm nk membuang plak…aduh, mcm2 la….nk bgn, g toilet segan plak, tp nsb baik la doctor suh wat urine test…apa lg, ms ni la masanye…hehehe…pas membuang tu, ada gak la rasa kurang ckit, angin dah dpt kuar ckit…result urine test pun normal….so, mmg sah la aku ada silap mkn…doctor suh rehat jap…pas sejam kemudian, barula dapat kuar semula….tu pun doktor bg pilihan sama ada nak duk kad wad atau balik....dah tentula aku nak blk umah...sape yg nak kena tahan...hehehe

Dalam perjalanan pulang plak, skt perut dtg blk, aku suh papa drive laju ckit sbb dah xtahan wei…papa dah siap2 call jojo suh bukak pintu…sampai2 jek kat umah terus jek aku ke bilik air, melepaskan hajat wat kesekian kalinye….huhuhu…letih kuar masuk toilet nie…tp aku ttp bersabar je…dugaan untuk aku ni ketika abang xde :(…

Bila bincang2 ngan papa, papa kata dia dah perasan aku xleh mkn mi kuning sejak kes makan mi bandung dulu…pas mkn jek, aku terus xleh bernafas…samala mcm kes mlm td…aku xleh bernafas+berpeluh2….papa suh aku behenti mkn mi kuning….jgn sekali2 cuba mkn lg….huhuhu, pasni dah xleh la mkn mi rebus muar, mi bandung pt pechah, mi hailam mak….hirup kuah je la nmpknye….

Kesimpulannye, jgn la mkn overload..ye la, mggu ni sume balik, jojo sefamili, long sefamili, abang dr jb sefamili…tentula mak masak mcm2…aku plak melantak x hengat dunia…last2 yg menanggung sakit, diri sendiri :(.

2 comments:

zuri@ni said...

Mujur takder apa-apa yang serius yek...pas nie, jaga makan tau :)

nanazack said...

masa masa ni la mcm2 tekak ni nak rasa...huhuhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...