Monday, May 24, 2010

cerita basi : chapter 1


alhamdulillah...kami dah pun selamat berpindah ke rumah sewa yang baru...wat masa skangni, aku berpuas ati, sbbnye :
- dapur skang lebih besar dr umah dulu...hehehe...biasa la org pompuan kan...apa2 pun, mesti tgk dapur dulu....pastu, toilet....ok, mmg puas ati la...
- leh sidai baju kat luar...
- jiran2nye pun baik2 belaka....
- leh bukak sliding door seluas2nye bg angin kuar masuk....hehehe..
- kereta leh parking depan mata ;p...

puas nye ati bila baju 'garing'...hehehe

tp cuma 1 je masalahnye...kedudukan umah kami ni kat tgh2 kwsn banjir....perumahan ni xbanjir, cuma kalo berlaku ujan lebat, kami terkepung la...hahaha...apa lg, redah je la....

skangni abang dah ada aktiviti baru....tiap2 minggu abg pasti bercucuk tanam....ada saje pokok yg nk ditanamnye...setakat ni kami dah ada pokok pisang, ubi, cekur, kunyit, halia, lengkuas, limau kasturi, kari, betik, cili padi, bayam n salad.... sumenye berasaskan sayur n buah je...pokok bunga xtanam pun sbb aku xminat...tambah plak tgn aku ni 'panas', xmcm tgn abg, sejuk je...sng je pokok tumbuh...hehehe alasan mls nk tlg jg kan pokok2 abg tu ;p.....


sayur-sayuran yg abg tanam....yg lebihnye kat blkg umah...

adam??? tambah suka la dia sbb sebelah umah ada playground...tp jgn harap la aku nk bwk dia g sana...takat ni bru skali je aku bwk...xsanggup la...cuma tiap2 ptg adam duk tepi sliding sbb nk tgk budak2 main2 kat situ....

"hai!! meet my new fren..." - baru beli semlm, lum bg nama lg..ahaksss...

aku?? aku plak, aktiviti mengemas makin bertambah la....xpnh duk umah 2tingkat la katakan, tu yg kelam kabut ckit...tp skang dh ok ckit...dh leh bg2 masa atas n bwh :)....

ok, nnt smbg lg ye :)...


4 comments:

Zuri@ni said...

Waaa, besar la umah ko na...laman pun besar, best la adam nak main2...cam naurah nie, living room kecik je, dapur yg luas, tp takkan aku nak kasi dia main kt dapur plak...

Aku dah lama x gardening, payah la, sekali balik kg, tiap kali tu pokok aku mati...

***Sonok kan leh jemur baju kt laman, leh main2 susun baju, hahaha atuk selalu bising aku jemur baju, lamaaaa giler sbb aku susun2 baju tu, nak bg org yg lalu depan umah aku nampak cantik je ampaian aku (ntah sapa la nak belek ampaian aku, tp aku mmg suka tgk2 ampaian baju umah org, kekeke)

Kelkatu Biru said...

1. selamat berupdet...cantik laman umah ko...

2. apsal dgn playground tu? x ok ke?...

$ue @nim said...

lama x komen kat blog ko.. rase cam janggal la plak.. hhahahah.... pe2 pn, selamat kembali.. besar la umah ko... siap bule wat kebun lagi tuh.. pe2 pn, suke tgk adam ngan menan br nye.. :D

nanazack said...

>>zue..
ruang je bsr, tp perabot xbyk mana, tu yg nmpk lg besar...seb baik la ada sofa tn umah, berisi ckit la ruang tamu kami...hehehe...

yg part laman tu, kena bg credit kat husben...dia la yg rajin duk tebas sume rumput2 tu...nak hrpkan aku? jgn harap la..aku jd mandor jek...hahaha

**zue, ko igt lg x ms kat kuantan dulu, ko agkat baju2 kecik ko, n ada mamat motor lalu...hahaha, xleh lupa aku ms tu :D...

>>isyah...
playground tu byk nyamuk la isyah...huhu adam ni very sensitif ngan nyamuk....bkn nk bg manja, tp xsmpi hati nnt tgk kulit dia bengkak2 disebabkan kena gigit nyamuk :(...

>>sue..
alhamdulillah...laman umah ni pun sedang2 je sue, kalo nak bandingkan corner house lain, leh wat pondok lg sebiji kat laman tau...huhuhu...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...