Saturday, August 20, 2011

adam getting better....

alhamdulillah....kesihatan adam semakin pulih....wlupun pada zahirnye org xkan percaya dia tgh sakit, tp hakikat nye dia mmg duk merana cirit birit selama seminggu dan muntah2.... ibu mana yg xrisau kan? nenek kat kg pun duk hmpir setiap hari asyik kol tanya perkembangan adam...

sepanjang seminggu ni, mcm2 doktor la kami g jumpa...last skali g jumpa paed kat SMC....masa tu kami dah tawakal kalo adam kena admit sbb ms tu adam 7x cirit birit n sume yg keluar tu just air semata2...korang bayang kan la, just air saje, pd hal dia lgsg xmkn n xminum pun....huhuhu...tp bila jumpa paed, paed kata "adam still ok because he still can play n jump here jump there..." huhuhu lbh kurang gak ngan doc yg lain...sume kata gitu... bkn la aku nak sgt adam kena masuk air, tp tu la, aku yg xsampai ati tgk dia....sampai melecet2 tang ctu...pastu mkn minum sume xmau...kalo minum pun, xsmpi stgh jam akan keluar smula....

cek perut, paed kata usus still berfungsi ngan baik cuma tekak ada merah ckit...tp yg aku xtahan, tiap kali doc @ paed cek perut dia pki steteskop(btul ke sebutannye???) adam mesti gelak2 sbb geli....hahahaha mana la doc kata dia masih ok...nnt adam suh cek telinga la, mata la...huhuhu, skt2 pun masih leh ajak main2 lg ngan doc...

tp tu la, nasihat doc n paed just bg saje apa yg dia nak minum n mkn....even minuman manis pun xpe sbb manis tu leh gantikan tenaga dlm bdn dia....mcm adam ni, masa skt selera dia cuma SOYA SEASONS saje.. so, berkotak2 la soya kat umah kami ni ye...cap lain adam xmau...sabo je la mama ngan papa...demi anak nye pasal...satu lg, air garam tu penting gak sbb paed kata kalo kurang garam dlm badan pun leh menyebabkan sawan....huhuhu seramnye aku dgr ms tu....blk je umah, aku paksa adam minum air tu... skangni dia dah lali ngan air garam tu...dia siap sebut 'juice' lg...hehehe dh sdp kat tekak dia la kot... kalo 100plus plak, kena bg buang gas dulu bru bg dia minum...tp tu la, adam xminat lgsg ngan rasa 100plus... 

sejak smlm, selera adam dah mula ada...mgkn sbb sblm2 ni sumenye dh keluar so dia kelaparan...siap mintak 'naci' bila dia nmpk rice cooker tu tgh menggelegak...huhuhu siannye anak mama...tp tu la, dia nak nasi kaler kuning ok...nak xnak, terpaksala aku ltk serbuk kunyit ckit n wat sup ayam utk dia...ala2 nasi ayam chicken rice shop la...hihihi...bru la dia ada selera...kalo takat nasi putih dia xpandang pun....smlm je dia mkn nasi 2 mangkuk...n masa berbuka, aku buat mi sayur...dia dh nak 'nyam nyam, nyam nyam'...abg kata tggu la waktu buka, dia dh geleng2 kepala tanda xsabar....last2 bg gak dia mkn dulu...korang tau? dia mkn 3 mangkuk mi sayur..kami yg dh abis berbuka pun dia masih mkn lg....aku ngan abg mmg terkejut la tgk dia mkn smlm, tp biarkan je la...tgh ada selera...korang pun kalo dh seminggu xdpt mkn, sure lapar gila2 kan?.... sejuk ati mama tgk adam mkn byk mcmtu...last skali aku tgk dia mkn byk ms dia amik ubt cacing....susu pun skang dah berbotol2 dia minum...air soya yg berkotak2 tu sape nk minum??? mama suka cap yeos je, season mama kureng ckit...hehehe...

dan utk hr ni ( setakat aku tulis nie) adam bru skali buang air dan bhn buangannye dh bkn air semata2 je la... pg td je dia dah layan semangkuk mi sayur...telan air liur je la aku tgk...hihihi...mudah2an adam cpt sembuh ye..pastu brula leh shopping raya ngan aman... (^_^)....

2 comments:

3uri@ni said...

Alhamdulillah, lega dgr adam dah kembali sihat (^__^) sian mama ngan papa adam, susah hati adam tak sihat kan. Mama nye dah la tgh sarat, huhu

Take care ye semua2 kat sana (^__^)

nanazack said...

>>zue...
alhamdulillah zue...hr ni semakin pulih...beyak pun dah normal...thanks ye zue for ur concern (^_^)...

ko pun take care..bila blk kg?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...