Wednesday, August 10, 2011

lengkong...

kalo org johor pgl lengkong...kalo tmpt lain pgl agar-agar...tp aku lbh suka sebut lengkong, rasa mcm tradisional je.... :)...

ni je la pencuci mulut yg mampu aku wat utk hr ni wlupun hr ni xbuka kat umah lagi...hr ni buka kat luar ikut abg..dengan muka xmalu, nak gak ikut sbb xmau buka sorg2 kat umah...xkisah ler, meja lain pun meja lain la, jnji dpt buka kat luar ngan abg gak....huhuhu..dgn keadaan skang mcmni, xlarat la....

yg ni versi adam punye...ntah la, dia mkn ke x...dia wat main ada la...biasa la adam, mmg payah nak terima mknn baru...tekak dia very sensitif...(-_-)....

ni la budak yg susah nak mkn, tp badan maintain makin naik...huhuhu

5 comments:

3uri@ni said...

Kalu Naurah kan, dia makan agar2, mula2 ok aaa dia makan, pastu kang dia cucuk2, kadang dia cuit2. Naurah pun x makan sgt skang, tak macam masa cuti2 bulan 6 ari tu. Banyak minum susu aje. Tak kesahlah, susu pun dah cukup kenyang kan. Aku pening dah nak pk menu utk dia.

~Huang Yo Shi~ said...

aku rasa mmg standard a, budak2 baya gini die ade sket fasa kurang mau makan...

anak bujang aku dulu gitu gak dulu...da 2thn setengah, x nk langsung try makan nasik ke atau apape...buah je la, kalo die nak pun...then, ade sorang kwn lakiku (die ni paedriation), die kata kene hold susu, biarkan die lapar...bila lapar,baru die akan blajar makan...

& ajar die, pas makan je baru bleh dpt susu, else tak boleh minum susu...

Ms aku buat tu, mmg awal2 tu susah sket la...die nangis rayu nak susu, aku terpaksa bolayan & hati kering sket la...tp last2 die terpaksa gak makan,...

Alhamdulillah,...berkesan dgn anak aku setelah melalui beberapa fasa hati kering & sesi tahan telinga...
Mujur la sorang je yg cenggini...
LOL

p/s:
1. lain budak lain,ada sesetengah budak boleh develop rs nk makan tu sendiri tanpa perlu melalui proses 'paksaan' tu...

2. kat farmasi ade jual appeton lysine (drops) utk tambahkan selera makan utk kanak2...letak drop dlm susu setitis dua,...

~Huang Yo Shi~ said...

aku sekadar kongsi pengalaman,...mcm anak aku,kes extreme x mo makan...mmg susu semata2...

ko lg tau adam camne...kalau adam, ok...x perlu 'kejam' pun tak pe...insya allah, fasa ni akan berlalu gak nanti...:)

nanazack said...

>>zue...
sama la zue, aku pun dh pening nak pk menu...takat ni yg aku prasan, dia mmg suka mkn mi je la, pastu nasi ayam...tp kalo nasi putih ngan sup ayam dia xmau plak...xkan la hr2 aku nk wat nasi ayam plak...uwaaaa... mi pun sama...nak wat 2 menu dlm keadaan mcmni mmg xlarat lerrr...sblm peknen dulu rajin gak la aku wat kan mihun goreng utk dia...skang ni mmg xlarat lgsg nak diri lama2...

>>isyah..
aku mmg skang guna cara kwn ko tu... sediakan mkn je dulu (roti canai ke, biskut ke), dah abis mkn bru aku wat susu...kdg2 menjadi, kdg2 tu dia sgp xmkn n layan kartun lg best....tggu nak tido bru dia mintak susu...huhuhu..sabo je la kan...

aku dh pnh bg mcm2 brand lysine dah, tp xjalan gak...mula2 je ok, pastu xde dah...tp ms dia pas mkn ubt cacing hr tu, selera dia mmg menjadi2...sng hati aku...tp lama2, hilang blk selera...jgn2 ada lg kot cacing dlm perut dia tu...xsabo nk bg hjg thn ni...huhuhu

$ue @nim said...

kalu versi kelate, org panggil 'beledor'.. hehehe....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...