Tuesday, March 12, 2013

swedish meatball

ptg smlm igt malas nak masak2, plan asal nk mkn je la nasi ngan kari ayam tu...tp hati ni melonjak2 bila duk teringatkan instagram dato ct...hehehe...hr tu ternampak ct wat menu ni la...selama ni mmg duk dgr je org kata menu ni plg hebat kat ikea...huhuhu ikea pun aku xpnh jejak lg...sedihnya....

disebabkan aku xnak mengharap jejakkan kai ke ikea tu, lantas ms hjg mgu baru ni dpt keluar dr rumah, gigih la aku ajak abg shopping brg dapur...ye la, takut senario skangni berpanjangan kan, tu yg beli brg dapr lbh ckit...sambil2 tu dlm kepala otak ni duk igt2 blk bahan2 utk wat menu nie...bahan2nya xsusah mana pun n sumenya mmg bahan asas yg ada kat umah korang cuma meatball je la yg luarbiasa ckit...

puasla mencari brand meatball yg betul2 meyakinkan aku..sbb kat cni mmg xbyk pilihan...yg ada mmg utk bakso nye je la...so pilih yg meyakinkan, ada tanda halal....dan kebiasaannya aku cri bahan mesti nak made in semenanjung...huhuhu xtau la nape...

so smlm pas asar, mula la kentang kentung kat dapur..kebetulan abg blk ms tu...pas maghrib dh nak keluar blk, so cantikla wat menu ni...xberat sgt, so sng nak berjaga smpi tgh mlm kan..hehehe

ni gravy nya...ni sblm di blend...nk smooth n nmpk cantik, kena blend...bru la aku tau...selama ni kalo duk mkn western tgk gravy diorg nmpk cantik je kan, rupanya kenablend dulu...hehehe


ni la rupanya menu swedish meatball..tu aku pki jem strawberi je...mula2 pelik gak, tp bila dh kena kombinasi sume ni, mmg sdp la...tp serius xtau la rs dia sama ke x atau lbh kurang ke..sbb ni 1st time aku mkn menu ni ye...hehhee..

mlmni nak layan lg la menu ni, gravy nya ada lg dlm esbok...hehehe...

5 comments:

3uri@ni said...

Selalu baca org makan meatball ikea, mcm best je, tp aku pun tak pernah ke sana. Bebaru ni baca blog buat meatball (dia buat banyak2 terus, sumbat dm fridge, make-ahead katanya, hehehe), kang dah nak makan, campak je ke dapur. Tgk dia buat, teringin nak makan. Ni ko pulak buat, dugaan betul la. Gravy nyer senang tak nak buat?

Nana Zack said...

zue, gravynya mmg sng sgt nak buat..bahan2 mmg sume ada kat dapur ko tu..

panaskan butter, masukkan bwg bsr yg dicincang dlm sebiji...bila dh tukar kaler ckit, masukkan 1 1/2 tepung gandum...tunggu tukar kaler ckit pastu masukkan 2biji tomato yg dicincang...dah layu, masukkan 1 1/2 cwn air sejuk, 100ml susu (xkisah la susu cair ke, low fat ke) sos tomato, sos tiram, kicap manis ckit,sos lada hitam, kiub ayam seketul, kiub daging seketul....tggu smpi didih then baru ko blend...dh blend, didihkan jap pastu siap!!!!

try la zue, bleh mkn ngan ayam panggang ni dh mcm kenny rogers plak..hehehe

Nana Zack said...

tepung tu 1 1/2 sudu besar ye...

3uri@ni said...

[nana]>> waaa, cam senang aaa, hihihi, semangat nak buat ni ^_^

Yg jem strawberry tu, kita cicah gaul sekali masa dlm pinggan eh?

Nana Zack said...

yg jem tu ko cicah2 manja je..hihihi..ko nak gaul pun xkisah, ikut cara keselesaan tekak ko nak mkn..kekeke

buat tau...mmg sng sgt la bahannya...buat pun xremeh..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...