Tuesday, August 12, 2014

Syawal 2014

rasa macam lama sungguh xupdate kan...blog sendiri pun xterjengah...asal blk kampung, mmg mcmtu la...bukan takat blog je bersawang, tuan rumah pun bersarang skali...huhuhuhu

23hb julai dah start balik kampung...balik kampung belah abang dulu...berpuasa dlm 2 hari, pastu blk kampung Batu pahat plak...dpt la merasa berpuasa 2 hari juga...kalo ikutkan giliran, tahun ni patutnya raya kat Batu Pahat dulu...tp abg sudah request nk raya kat Pt Jawa memandangkan ni kali pertama sambut raya tanpa arwah abah....aku ok aje, sbb xjauh mana kan, ptg raya pertama dh boleh blk BP plak...




sementara ada kat BP, pakcik layan adam main bunga api...ms ni aku, abg n khabir xde...sbb g merayap ke BP Mall jap..hehehe...saja je cuci2 mata...mana tau ada yg kenan di hati....tp tahun ni, masing2 punya baju raya, abg dh belikan siap2 ms g KL....terror btul abg tau....pandai abg pilih utk kami semua...hehehe.. terima kasih Abg ^__^...

pagi2 raya lg aku dh dpt berita sedih...dpt berita kematian...sedih sungguh, 1 syawal dh kehilangan org tersayang kan...walaupun kami xrapat (abg kepada abg ipar aku), tp sebabkan ada pertalian, terasa juga sedih...so, lepas solat raya, tahlil ringkas di kubur arwah abah, kami terus g melawat plak....ptg, blk rumah dh kepenatan, aku bgtau kat abg, suruh blk bp raya kedua je la...xlarat sungguh tambah plak raya pertama tu mmg cuaca sgt panas kan...

raya kedua pun, pg2 lg sebelum kami bersiap2 nk blk BP, mak ngah abg dtg bawa berita kematian...kali ni besan mak ngah plak yg meninggal..mmg kali ni raya kami sgt sederhana....sbb tu kot aku xlalu nk bergambar sakan...biar la budak2 ni bergambar ngan sepupu mereka....

yg ni sempat snap sbb ms ni dia yg suruh mama amik gambar dia...adam xde sbb ikut papa g masjid solat raya...

raya kedua, lepas abis beraya sedara mara abg, kami terus balik ke BP...terus tuju ke rumah jojo di tongkang pechah...jojo buat makan2...mkn nasi minyak terengganu... ms sampai tu dh pukul 2 lbh....perut belum jamah mknn berat, so mmg ngam la dpt mkn nasi minyak yg Ati buat tu...berselera sungguh...si adam ngan khabir yg pd mulanya masing2 buat perangai xmau mkn, bila rasa je nasi minyak tu lawan ngan kari, bertambah sakan dibuatnya....dh la kari mmg feveret budak berdua ni....

abis mkn2 kat rumah jojo, terus konvoi ngan adik beradik lain g beraya...tahun ni masing2 beraya lambat sbb raya pertama dh kena g melawat kan...so, tahun ni jadual kami berubah la, raya kedua baru start nk dtg beraya....mcm biasa la rumah2 yg wajib hadir, rumah Pak Ali, Mak Anjang...rumah Icu ngan rumah makcik xpergi sbb masing2 xde kat rumah....so, blk terus ke rumah layan lontong yg mak order smlm...tahun ni mak xmasak lg...mak order je sumenya....menu ttp sama, ketupat, lodeh, rendang, ayam masak merah, kuah kacang, serunding, kari ayam....semuanya sdp cuma ayam masak merahnya pedas la plak...hehehe...tp mak xbagi komplen sbb dh ada org nk masakkan pun dh kira bersyukur kan...hehehe...bkn xde yg nak tolong, tp masing2 ada komitmen, tu yg mak amik keputusan, tahun ni order je, lg sng....long masih xsihat sepenuhnya lepas operation ms bulan 3 yg lepas, ella plak ms tu mmg xdpt blk sbb abg iparnya tgh tenat, nini? hehehe anak dara sorg ni mmg xboleh nk bg keje dapur byk2, kang xpasal2 ada yg masuk emergency malam raya sbb semput masak utk raya...hahahahaha.....

raya ketiga, ajak long beraya kat rumah sepupu, rumah icu n makcik yout.....dgn berakhirnya kat rumah makcik yout, maka abis la kami beraya kat rumah adik beradik mak yg ada kat BP....dan tahun ni gak kami xberaya di N9...sebab utama, papa pun dh xberapa sihat....kaki papa dh xkuat...mmg kami ada offer papa xpayah drive, tp papa ttp xmau....

raya keempat, pagi2 lg abg dh nak blk ke pt jawa...kami mcm biasa la tinggal kat BP je...abg blk sorang pun sbb ada tugas kat kg yg perlu disetelkan....kalo budak2 ada skali, mmg konfem la abg xdpt nk buat keje..tu yg kami bertiga lbh sng duduk kat BP je...

raya kelima plak, papa ajak kami ke rumah kenduri kahwin rumah kawan lama papa ms sama2 ngajar kat Batu putih...lama betul xlalu sini...dulu selalu dtg sini sbb kebun papa ada kat sini juga....dulu ms kecik2, kebun papa ni papa tanam durian...setiap kali musim durian, mmg rumah kami akan 'mewah' dgn durian...akan ramai la sedara mara dtg semata2 nk mkn durian..mmg seronok sgt ms tu...puas sungguh mkn durian, mkn tempoyak, mkn serawa durian...papa mmg xjual pun durian sendiri tu sbb pd papa, baik mkn2 dgn keluarga, sedara mara drp jual kat org...

berbalik pada kenduri kahwin tu....punya la mcm nk menitis air mata ni sbb lama sungguh xjamah mkn nasi minyak johor ni....asyik2 kalo g kenduri kat sabah tu, mkn nasi putih je la....mmg rindu sgt2 nk mkn nasi minyak ni...lawan plak dgn ayam masak merah, kurma daging, acar buah....mmg mkn xpandang kiri kanan la...feel xsama kalo mkn nasi bariani kat kedai tu..mmg boleh je mkn kat kedai tu kalo teringin kan, tp feel xsama ok...di ulang skali lg, FEEL tu xsama....

ambil gambar ni pastu send terus kat abg...hehehe...saje je nak bakar abg...abg terus je reply suh tggu dia ahad ni dia dtg, pastu g mkn bariani terus sbb dh xtahan...hehehe..

pencuci mulutnya...mak aiiii, lembut betul tapai pulut ni..tp xberani nak mkn byk...bekas ni comel je...so mkn satu ni je la....
adam pun dah layan sepinggan nasi minyak...skali meja kami ada rempeyek plak...so, cpt2 la dia abiskan nasi minyak dia, pastu terus sambung ngadap mkn rempeyek ni...dia ni mmg hantu rempeyek ok...tp dia mkn tepungnya je, kacang tu dia kopek2, pastu ltk tepi....

tapi, mmg rezeki abg, ahad pg tu abg dtg, papa offer lg ajak g kenduri kahwin bekas anak murid mak plak...apa lg, pucuk dicita ulam mendatang.....abg setuju aje...hehehe...dh xpayah mkn kat kedai lg..kali ni kenduri nya lg meriah sbb ada 3 menu..mgkn sbb dpt menantu org luar kan (org selangor) tu pasal tuan rumah buat 3 jenis nasi, nasi minyak, nasi putih n nasi bukhari...kami mcm biasa la, dh npk nasi minyak mmg xpandang la nasi lain...kali ni mmg rezeki abg sbb ada kurma kambing....dgn muka xmalu, abg siap bertambah lg mkn...hahahahaha sedap punya pasal kan....adam ms ni xde mood nak mkn, dia just layan karipap je n khabir plak layan kek coklat comel2 tu...sdp sgt agaknya sbb dia mkn smpi sebelas ketul ok...abis je mkn, mak papa bwk kami semua kenalkan kat anak murid mak (tuan rumah)..patut la mcm pernah tgk rupanya anak murid mak tu nurse yg sambut adam masa aku lahirkan adam dulu..igt lg, ms tu nurse ni (nama dia pun suhana gak ^__^), kejut aku suruh cium baby yg masih fresh...nurse tu bg tau, patut la baby xnak keluar normal, baby terbelit rupanya cuma muka xbiru la mcm aku dulu...igt lg mak pernah cerita yg aku ni keluar2 muka biru sbb leher dh terbelit dgn tali  pusat (mak lahirkan semua anaknya normal)...huhuhu

ni aktiviti kat BP...adam ikut atokpapa g marhaban...tp atokpapa dh xlarat nk g byk rumah,,,just g satu rumah je...kira ok la tu kan, bg dia experience....

ni plak buat puding roti karamel.....ni anak dara kat rumah tu punya keje la...buat aiskrim goreng pastu roti yg lebih tu terbiar mcm tu...aku ni plak dh terbiasa duduk labuan, xboleh tgk roti dibazirkan mcmtu sbb roti kat labuan kan mahal2...so apa lg, buat je la apa yg dpt....bhn2 kat rumah mkn mmg terhad sgt2...mula2 nk buat puding roti yg mcm biasa tu, bakar2, skali loyang2 mk sume nya mak dh bg org...so cancel la...last2 buat la karamel ni...ni pun abis bekas mak jd cair ms curah karamel tu...hehehe..penyudahnya, kukus pki periuk je la....

so ni je la cerita raya kami.....sederhana sgt kan ^___^

2 comments:

3uri@ni said...

Jangankan ko nak menitik air mata makan nasi beriani tu, aku pun nak nangis je rasa ni, teringinnnnnnnnnnnnnn sangat nak makan nasi beriani Johor. Last makan tahun lepas, kenduri kat area umah MIL. Tapi nak jugak beriani BP, huhuhuhu
Bila laaaaa aku nak gi sana lagi....
Terasa2 kat tekak ni. Aku dah la tengah posa ni....teringat makan nasi beriani kat sana masa pregnantkan naurah dulu...sedapppppnyaaaaaaa!!!

takziah ye na.

Nana Zack said...

balik JB singgah la BP sat...singgah semata2 nk mkn nasi bariani...rmi la org buat mcmtu...yg dtg dr KL semata2 nk mkn bariani pun ada gak tau...hehehehe...skang makin byk dah kedai bariani...tp tekak aku boleh terima yg kat benteng tu dgn kat taman soga tu je la...sedappp..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...